Защо не всички сънуват кошмари
Why Not Everyone Has Nightmares
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Защо не всички сънуват кошмари

Защо не всички сънуват кошмари

AdminAdmin
Администратор
658318
Сън

Въпросът защо не всички сънуват кошмари и защо не всички сънуват въобще, си остава открит. Само че учените твърдят, че всеки сънува, но не всички си спомнят съня. Явно тези хора все още не са готови да приемат своите опасения или тайни желания даже в символична форма.

В същото време, хората, които често сънуват страшни сънища, имат отличителни черти. Според учените те по-често се вслушват във вътрешния си глас, имат по-живо въображение и техните мисли често имат негативен характер, даже дори и да не си дават сметка за това. В голямата си част това са прекалено открити и много раними хора.

Между другото, ако по-рано се смяташе, че ние решаваме вътрешните си проблеми насън и някак си разтоварваме психиката си, то сега учените говорят за вредата от сънищата. Според новата теория е по-добре въобще да няма сънища...

По думите на професор Патрисия Гарфилд, има всичко на всичко 12 сюжета на сънища, които водят сънищата, в които ви гонят или така наречените кошмари.

Ужаси насън

Втори по популярност са сънищата, в които хората или са се заблудили, или се намират в някаква безизходица. Трета позиция делят сънищата с падане и тези, в които човекът изпитва невероятно неудобство от публиката от това как е облечен или съответно съблечен. Важно място заемат сюжетите с наранявания.

Друго откритие, което прозвуча на конференцията, е на група италиански учени. Възможно е по време на сън човек да се учи как да се държи в екстремни ситуации. До този извод специалистите от Италия стигнали, докато изследвали симптомите на така нареченото REM разстройство – нарушение на съня, което практически винаги е свързано с агресивно поведение.

Пациентите, които страдат от REM разстройство, без да се събуждат се държат агресивно с околните или вредят на самите себе си. Така докато спял един пробил стената на спалнята си, друг започнал да стреля, трети се опитал да скочи през прозореца, четвърти запалил собственото си легло.

Къщата на сенките

Няколко от пациентите душали жените си. При това в обичайния живот тези хора въобще не били агресивни, по-скоро напротив. Освен това, освен от нарушения на съня, те не страдали от други психически разстройства.

Докато се опитвали да разберат какви са причините за възникването на REM разстройството, италианските медици от Университета Сан-Рафаеле открили, че страдащите от това разстройство пациенти по-често виждат в сънищата си насилие. Освен това често сънуват животни и непознати хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest