sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ползата от сълзите

Ползата от сълзите

Нина НордНина Норд
Джедай
760562
Ползата от сълзите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Всеки човек плаче от самата си поява на този свят. За малкото дете плачът е своеобразен механизъм на въздействие върху околните. Така детето показва, че е гладно или има нужда от нещо.

Когато детето пораства, то започва да се срамува от сълзите си и плаче все по-рядко. Това важи най-вече за момченцата. Но има моменти, когато и най-суровите мъже не могат да сдържат сълзите си.

Хората плачат не само от скръб и тъга, а също така по време на трогателни моменти и дори от щастие. Сълзите могат да бъдат разделени на механични и емоционални.

Ползата от сълзите

Механичните служат за пречистване на очите и за овлажняване. Те са рефлекторни. Необходими са ни, за да запазят здравето на очите. Лигавицата на очите е много нежна и бързо изсъхва.

Без овлажняване тя много бързо се поврежда. С възрастта очите ни губят способността си достатъчно да се овлажняват. Затова очите на старите хора изглеждат мътни.

Овлажняването на очите е особено важно за хората, които прекарват дълго време пред монитори и телевизори. Такива хора страдат от сухота на очите.

Те имат чувството, че в окото им има нещо, което ги дразни. Такива хора трябва често да мигат. За такива случаи са създадени и изкуствените сълзи, които се продават в аптеките.

Емоционалните сълзи са полезни за здравето. Сълзите са в някаква степен болкоуспокояващи. Когато човек е подложен на стрес, организмът му изхвърля много хормони на стреса.

В тежка ситуация човек успява само да се наплаче. Точно това му носи психологическо облекчение. С плача човек изхвърля вредни вещества, които могат да му навредят.

Със сълзите от организма се изхвърлят катехоламини, които са стимулатори на стреса. Тези вещества представляват силна опасност за младите организми.

Точно затова децата плачат много. Естественият защитен механизъм предпазва детското здраве. Сълзите увеличават кърмата на кърмещите майки.

Всяка година организмът изработва една чаена чаша сълзи. Вредата от сълзите се проявява в това, че прекалено честият плач натоварва нервната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest