Митичните зверове - съществуват ли наистина?
Mythical Beasts - Do they Really Exist?
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митичните зверове - съществуват ли наистина?

Митичните зверове - съществуват ли наистина?

Нина НордНина Норд
Джедай
760556
Митичните зверове - съществуват ли наистина?

Голямата стъпка

Мистериозният космат и по всяка вероятност миризлив двукрак човек-звяр, предполагаемо бродещ из пустошта на Северна Америка, е наричан с много имена, най-известното от които е Голямата стъпка.

Сведения за него има от 1950 г. като досега не са намерени доказателства за неговото съществуване – зъби, козина, кости или каквото и да било друго.

Най-автентичното доказателство е известният филм, заснет от Патерсън и Гимлин в Калифорния през 1967г. и на него по-скоро се вижда мъж, облечен в евтин костюм на горила.

Неси

Може би най-известна като Чудовището от Лох-Нес, Неси е водният звяр, за който се счита, че обитава езерото Лох-Нес в Шотландия. За първи път е забелязана през 1933г. и оттогава насам множество местни жители и туристи твърдят, че са забелязали нещо в студените дълбини.

Според някои Неси е плезиозавър, голямо морско влечуго от ерата на динозаврите. Въпреки твърденията на очевидци, подправените снимки и научните проучвания, сигурни доказателства за съществуването на Неси все още няма.

Митичните зверове - съществуват ли наистина?

Дяволът от Джърси

Този митичен звяр буквално е роден в началото на осемнадесети век. Според фолклора по това време жена в района на Ню Джърси дава живот на прокълнато чудовище с глава на кон, криле на прилеп и дяволски копита.

През вековете легендата е подхранвана от измислици, измами и от време на време забелязване на странни неща в горите, но според книгата на Лорън Коулман “Чудовищата на Ню Джърси”, сигурно доказателство, че това е нещо повече от мит, няма.

Чудовището от Монтоук

Сравнително ново попълнение в списъка на зверовете, Чудовището от Монтоук е странно същество, изхвърлено на плажа в Монтоук, Ню Йорк през Юли 2008г.

Снимка на четирикракото животно с нокти и почти никаква козина беше разпространена из Интернет. Според някои това е измама, други вярват, че е било прасе или непознато, вероятно генетично модифицирано животно.

Русалката Фийджи

Въпреки че русалките като цяло не се вписват в образа на чудовища или зверове, Русалката Фийджи е изключение. Шоуменът Барнъм представя през 1840г. известната русалка Фийджи – не красива, полугола жена-риба, а същество с противна глава и торс на малка маймуна и тяло и опашка на риба.

Разбира се, то не било истинско – близък оглед разкрива ръчният шев, които съединява двете животни. Това е само една от няколкото фалшифи русалки, създадени с цел печалба от любопитството на публиката.

Морски чудовища

Разказите за морски чудовища съществуват от хилядолетия. Книга от 1752г. със заглавие “Естествена история на Норвегия” описва чудовище, наречено Кракен, с размер на малък остров, плоско и с множество крайници.

Често то е поставяно под контрола на морските богове. В днешно време твърденията за забелязване на морски чудовища са много редки и учените вярват, че много от по-ранните разкази на очевидци всъщност описват гигантски сепии, които могат да достигнат дължина от над десет метра.

Огопого

Изглежда че всяка страна си има собствено езерно чудовище. Огопого или Канадското чудовище от Лох-Нес е загадъчен звяр, за който мнозина вярват че се спотайва в езерото Оканаган в Британска Колумбия.

Векове преди това местното население вярвало, че воден дух обитава езерото и човешки жертвоприношения били правени, за да се умилостиви водния демон.

Огопого всъщност носи името на популярна танцувална песен и въпреки липсата на научни доказателства, хора периодично разказват за странни неща, случващи се в езерото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
48
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Владимир
Владимир
18.02.2015 01:41
Ами чура кабра ?????
0
0
Владимир
Владимир
18.02.2015 01:43
Обърках клавиша имах предвид чупа кабра
0
0
мирослав венелинов
мирослав венелинов
16.12.2013 21:44
Аз най-много вярвам в голямата стъпка в неси и в другите по-малко но в онъз русалка от Джърси невярвам.
4
0
Поля
Поля
23.07.2013 16:44
Русалка от Фиджи(истинска) няма, но всичко друго съществува!
5
0
дамммм
дамммм
09.06.2013 18:21
СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
0
5
Cariba
Cariba
27.01.2013 19:49
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
0
3
Д Гейм
Д Гейм
03.10.2011 14:24
Туй са пълни измишльотини, според мене де. :)
2
0
Ив
Ив
24.06.2011 05:17
Ха,ха, защо някой като е запознат с древните култури и мистицизъм задължително е употребявал нещо ? Лично съм присъствала на много странни и нелогични събития, а не употребявам никакви наркотични вещества.
0
1
Митко
Митко
15.04.2011 13:06
Радо, отказвай наркотиците преди да е необратимо.
0
0