sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Какво е хубавото на кошмарите?

Какво е хубавото на кошмарите?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656376
кошмари

Оказва се, че няма нищо по-хубаво от това да сънуваме кошмари. Парадоксалният извод е направен вследствие на научните открития около значенията и функциите на „лошите“ сънища.

Според изследвания в областта на психологията и физиологията кошмарите през нощта са едни от начините, по които човек преработва негативните емоции, натрупани през деня.

Проучванията доказват още, че няма нищо ненормално в кошмарите. Напротив, те представляват своеобразен филтър, който предпазва човешката психика и мозък от претоварване.

Кошмар

Ето защо кошмарите, освен необходими, са и изключително полезни за нашето съществуване. Кошмарите посочват проблемите, които съзнанието ни трябва да преодолее.

Те изкарват на повърхността нашите страхове, а след като ги осъзнаем и назовем, става по-лесно да се преборим с тях.

Психолозите съветват, ако все пак имате натрапчиви повтарящи се кошмари, които ви потискат и пречат на емоционалното ви състояние, да използвате трик, чрез които може да намерите решение.

Лоши сънища

Той се състои в следното упражнение – когато сте в будно състояние или когато се приготвяте за сън първо измислете решение и щастлив край на лошия сън, който ви преследва.

Напомняйте си често желаната развръзка. Мислено репетирайте краят. Разгадайте значението на кошмара и променете неговото значение.

Причини за неспокойните среднощни изживявания се крият и в чисто физиологичните фактори и състояния на тялото преди или по време на сън. Преяждането непосредтствено преди лягане например повишава метаболизма и мозъчната активност.

Също така избягвайте силно подправената и мазни храни преди заспиване. Това може да доведе до напрежение и съответно – лоши сънища. Зле влияещи са и още алкохолът и някои медикаменти.

Друг интересен факт е, че в буквален превод английската дума за кошмар означава „таласъм, легнал върху гърдите“. Днес учените обясняват и доказват това определение с проучвания, според които, ако човек спи по гръб или има нещо тежко върху гърдите си (домашен любимец например) то тогава кошмарите са неизбежни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
59
46
36
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
аз
аз
28.06.2015 22:40
така кошмарите които аз сънуввам са малко но ето някои от тях
1-малки плюшени мечета с злокобни натпиши на коремчетата им ме преследат докато за мало да падна ва 1 яма ама баща ми ме предопреди и..... така
2- (мн често го съннувам но наскоро не съм) има една яма подобна на канюн и аз вървя към нея и тъкмо като ще падам аз се събуждам с подскокобърната срещу стената
и това са основно може ли някой да ми каже какво означава 1-то
благодаря предварително:)
1
0
дгр
дгр
28.06.2015 22:40
яко ама незнам хаха
1
0
нз
нз
24.11.2013 20:46
Аз съм съгласна с Ваня, защото аз повтарям няколко неща постоянно.Например пътувам за Пловдив ЯВНО В СЪНЯ СИ на друггия ден пак пътувам до Пловдив и например съм казала на една приятелка която пътува с мен в автобуса,,Брей колко е бавен този автобус'' надругия ден пак и' го казвам.ОХХХ!Това продължава доста дълго време.Ами цунамитата дето сънувам или пък когато потъвам на 12метра под морето абе странни неща.....
2
0
Боби
Боби
11.07.2013 14:13
До всички читатели на тази статия :
- с думата "кошмар" др. Самюел Джонсън е дал определение за сънна парализа ;
- хората вярвали, че сънна парализа се причинява от демони и инкуб, за които се е смятало, че са сядали върху гърдите на спящия. На староанглийски името на тези същества са били "маре" , оттук идва частта "маре" в английската дума за кошмар ( няма нищо общо с кобили, както е написано в един от коментарите 2011 )
В Уикипедия има също толкова интересна статия, но с повече обяснения !
2
0
nikolai
nikolai
26.06.2013 15:04
Вече за 3 ден сънувам ангели и дяволи какво означава това ?
2
0
алекс
алекс
20.06.2013 10:05
аз понеже много си падам по чудовища много обичам да санувам кошмари ама от месеци несъм санувал щото свикнах да спа по корем с глава на запад
1
0
алекс
алекс
07.11.2014 20:58
аз понеже много си падам по чудовища много обичам да санувам кошмари несъм санувал щото свикнах да спа по корем с глава на запад
1
0
Anonymous
Anonymous
15.02.2013 17:20
Аз също най-много сънувам кошмари с падане какво означава това?
1
0
Цветко
Цветко
29.06.2012 13:59
Аз сънувам най често кошмари с "падане" от парапети,сгради,стълби и прочие.Какво да правя?
4
0
Валя
Валя
16.01.2014 20:24
Това означава че има нещо в живота ти което трябва да го хванеш в контрол или ще стане лошо.
3
0
Борислав
Борислав
06.03.2012 16:10
Това "Друг интересен факт е, че в буквален превод английската дума за кошмар означава „таласъм, легнал върху гърдите“." не е вярно , Но като цяло статията е хубава .
1
0