sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ще изследват тъмната енергия във Вселената

Ще изследват тъмната енергия във Вселената

РалицаРалица
Новак
6424
Ще изследват тъмната енергия във Вселената
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Природата на тъмната енергия остава една от най-големите загадки в теорията на Големия взрив. Сред възможните решения са космологичната константа (водеща теория за ускоряващото се раздуване на вселената) и квинтесенцията.

2011-та е годината, в която световните учени ще се опитат да осветлят знанията си за загадъчната тъмна сила. Започнаха дейностите по международен проект, свързан с изучаването на тъмната енергия във Вселената. Това се посочва в съобщение на Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в САЩ.

В края на тази година в Чили, на един от обсерваторските телескопи, ще бъде поставена високотехнологична камера, чрез която учените ще наблюдават космическото пространство. Очаква се иновационният уред да помогне за тълкуването на трудно обяснимите явления и процеси. Камерата ще работи поне пет години, по време на които ще бъдат изследвани около 1/8 от земното небе, ще се наблюдават над 300 милиона галактики.

„Тъмна енергия“ учените наричат все още необяснимата сила, която отблъсква галактиките далеч една от друга, при ускоряващ ритъм и въпреки силата на гравитацията. Тази енергия по своето поведение представлява анти – гравитация. Докато гравитацията привлича обектите един към друг в галактически мащаб, то тъмната енергия ги отблъсква.

Идеята за тъмната рнергия се появява през 1998г., когато астрономи забелязват, че дадени свръхнови са по-тъмни от очакваното, следователно са по-отдалечени. Това довежда до твърдението, че разширяването на Вселената се ускорява, а за този ефект е набедена именно тъмната енергия.

Ще изследват тъмната енергия във Вселената

Интересен момент е, че всъщност съществуването на тази енергия не е напълно доказано, а просто предполагаемо. Никой все още не знае със сигурност какво точно предизвиква тази сила. Много учени твърдят, че тъмната енергия е просто илюзия и не съществува. Единственото сигурно нещо е, че Вселената ускорено се разширява и то по-бързо, от когато и да е било.

Според някои учени, тъмната материя (около 26%) и тъмната енергия (около 70%) съставляват 96% от масата във Вселената и следователно определят структурата на галактиките, взаимодействията между тях и влияат съществено върху гравитационните полета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest