sanovnik.bg»Статии»Мистерии»На Ивановден ледена вода от реката носи здраве

На Ивановден ледена вода от реката носи здраве

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Ивановден
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На седми януари отбелязваме един светъл християнски празникИвановден. Той е като продължение на Йордановден, защото тогава продължава гмуркането в студените води на реките, но вече не за да се намери кръстът, а за здраве.

Това е вековна традиция – на този ден рано сутринта са се къпели малките деца във вода, донасяна от река. По този начин силата и здравето на водата калявала хлапетата.

С такава вода се къпели и всички мъже, за да бъдат цяла година силни и здрави. Този обичай е останал и досега, но който не може да издържи на студената вода, получава само няколко пръски, които символично го изкъпват за здраве.

На този ден празнуват всички, които носят името Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Жана, Ваньо, Ваня, Калоян, Ивана. А също така Ива, Ивайло, Ивона, Ивон и Яна.

На Ивановден ледена вода от реката носи здраве

Това е може би празникът, на който най-много българи празнуват именния си ден, тъй като името Иван е изключително често срещано и много популярно.

На този ден семействата отиват на гости на своя кум, който трябва да ги посрещне с богата трапеза. На кума се подарява домашно направена баница, която е със сирене или с тиква.

Празникът е посветен на свети Йоан Кръстител, който е най-почитаният православен светец. Той е известен с това, че е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. След това проповядвал християнското учение, но бил обезглавен по прищявка на красивата танцьорка Саломе.

Според легендата евангелист Лука, който обикалял с Христовата проповед различни градове и населени места, открил в Севастия дясната ръка от мощите на Йоан Кръстител.

През 959 година, когато мюсюлманите завладели Антиохия, където по това време се намирала ръката, млад дякон я пренесъл в Халкедон, а оттам – в Константинопол. След това дълги години дясната ръка се пазела в Русия, в Зимния дворец в Петербург.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest