Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Свети Василий загинал заради аскетизма си

Свети Василий загинал заради аскетизма си

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Свети Василий загинал заради аскетизма си

На първи януари, първия ден от Новата година, се празнува Василовден и се честити на всички, които носят името Васил, Василка, а също така на Веселин и Веселина.

На този ден се чества името на свети Василий, който е роден около 330 година в Кесария, административен център на Кападокия, и е произлизал от известен род, прославен със слава и богатство, както и с любовта към християнската вяра.

Бабата и дядото на свети Василий са жертва на Диоклетиановите гонения на християните. Родният му чичо е бил епископ, както и двамата му братя Григорий Нийски и Петър Севастийски. Негова сестра била преподобната Макрина.

Баща му, който бил оратор и законовед, предназначил за Василий същата участ, щом порасне. Затова момчето получило прекрасно образование в Константинопол и Атина.

Свети Василий загинал заради аскетизма си

След завръщането си той се посветил изцяло на светските дела. Но влиянието на сестра му Макрина, бъдеща игуменка, го накарало да се отдаде на по-аскетичен живот и в крайна сметка с няколко приятели да напусне градската суета и да основе монашеско селище.

През 357 година Василий започва да обикаля коптските манастири, а през 360 година придружава кападокийските епископи по време на престоя им в синода в Константинопол.

Решението на събора в Римини да поддържа осъдено от Първия Вселенски събор учение на Арий е тежък удар за Василий и приятелите му. Василий е ръкоположен за презвитер и става съветник на епископа. Строгият и аскетичен живот не е по душата на епископа, затова той го принуждава да се оттегли в пустинята и да се отдаде на монашеския си начин на съществуване, към който винаги се е стремял.

Идването на власт на арианския император Валент и притесненията на православните християни принуждават епископа отново да потърси помощта на Василий. Той се връща в Кесария през 365 година и взима управлението на епархията в свои ръце.

Василий написва три книги срещу арианите, като за кратко време се издига до митрополит на Кападокия и започва ревностно да изкоренява арианството в Мала Азия.

Тази негова дейност води до сблъсък с Валент. Той влиза в спор с императора, което кара Валент да раздели Кападокия на две провинции и по този начин Василий губи позициите си пред църквата.

Гибелта на Валент в битката при Адрианополис променя баланса на силите в държавата и в църквата, но Василий не успява да се възползва от това. По това време здравето му е сринато от дългите години аскетичен живот.

Той умира в първия ден на новата 379 година и бързо е зачислен в списъка на светиите. Свети Василий е сред малкото светци, които се почитат от християните, без да са загинали в мъки за правата вяра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest