Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Риба робот ще изследва океана

Риба робот ще изследва океана

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k875
Океанските дълбини
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Инженерите на Масачузетския технологичен институт са разработили нов компактен робот във вид на риба. Новият робот може да плува заедно с истинските риби в океаните или моретата и да ги изучава, провеждайки дълбоководни изследвания.

Външно робо-рибата на разстояние от няколко метра не може да се отличи от истинска, само ограничената й скорост на придвижване я отличава от живите.

Океанските дълбини

Създателите й са убедени, че иновацията ще помогне за изучаването на труднодостъпните окенски проломи и разломи, в които не може да проникнаг водолази или батискафи.

Роботите могат да се използват и за екологични цели – те могат да осъществяват постоянен мониторинг на състоянието на водата и да следят за замърсявания.

Според създателите на роботизираната риба образците са способни да работят напълно автономно доста продължително време. Първите риби-роботи били създадени още през 1994 година, но тогава стойността на един екземпляр стигала няколко десетки хиляди долара, а размерът им достигал до един метър, при това при пускането им в океана много от роботите били загубени заради нестабилна работа на системата за връзка.

Сега грешките от преди 15 години са оправени и новите риби-роботи са доста по-малки, а освен това имат развити средства за комуникация. Robotuna, каквото е името на робо-рибата тон има 6 независими мотора и 2843 други връзки, а размерът й е едва 30 сантиметра.

Потънал кораб

Има няколко различни модели риби-роботи с различно предназначение, размер, окраска и работни характеристики. В зависимост от модела на робота и неговите размери, се използват от 2.5 до 5 вата електроенергия.

В момента источниците на енергия са външни, например акумулатори, но в бъдещите варианти на роботите инженерите се надяват да внедрят нови източници на захранване – по-близки до водородните.

Кожата на всички риби-роботи е от мек и еластичен полимер, който не пропуска вода. На вид и опип това полимерно съединение изключително прилича на истинска рибешка кожа.

Външната конструкция ги прави много маневрени и движенията на роботите съвсем точно повтарят тези на живите екземпляри. Сега се провеждат изпитания на полимерно съединение, което ще провежда електрически вибрации и робо-рибите ще могат да се движат съвсем като истински.

Завършва се и разработката на 17 сантиметрови риби, които ще могат да плуват доста бързо и да провеждат голяма част от работата си във водата съвсем автономно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest