sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Зрението пречи на прилепите

Зрението пречи на прилепите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Зрението пречи на прилепите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Според проведени изследвания загадъчното поведение на прилепите може да е свързано с хормони. За да летят на близки разтояния, прилепите имат нужда от зрение, но то им пречи да се ориентират в пространството – те губят ориентация и се блъскат с препятствията по пътя им.

Прилепите се придвижват, използвайки зрение и слух. Те изпращат звукови вълни и прихващат ехото, което се отразява от обектите и от плячката. Известно е, че зрението на прилепите е по-добро в тъмнина, отколкото през деня, тъй като те са нощни животни.

Учените са направили опити със специални препятствия, за да наблюдават поведението на една колония кафяви прилепи. Животните са били подложени на постоянни промени на осветлението – от пълна тъмнина до ярка светлина.

Резултатите показали, че прилепите трудно преодолявали добре осветените препятствия или направо се блъскали в тях. Препятствията били от различни видове платове: прозрачни, плътни и отразяващи светлината.

Ако прилепите с случая бяха използвали ехолокацията, те с успех биха преминали всички препятствия. Тъй като животните изобщо не засекли прозрачните препятствия, учените предполагат, че прилепите в по-голяма степен са се осланяли на зрението си.

Подобни изследвания по-рано не са провеждани. В миналото е установено, че прилепите, които не са имали видимост, са се сблъсквали с прозорци по-рядко, от тези които са виждали къде летят.

Не е ясно защо прилепите използват зрението си, при положение, че то им вреди. Изследователите открили още, че по време на експериментите нивото на хормоните при животните се променяло, пропорционално на промените на сблъсъците.

Прилепите се подготвят за зимен сън чрез две фази. Първо се събират на големи групи и търсят подходящо място за презимуване. Следва преломен момент, в който те рязко променят хранителния си режим, стават сънливи и се чифтосват.

Тогава започват да се блъскат в препятствия по-често в тъмнина, отколкото при ярка светлина. Честотата на сблъсъците и промяната в поведението на животните са свързани помежду си.

Учените предполагат, че прилепите използват зрението си, ако съществува такава необходимост през различните периоди на годината. Също така това има и отношение към хормоналните и физиологични промени при животните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest