Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как самовнушението може да лекува

Как самовнушението може да лекува

самовнушение

Чували ли сте за плацебо? ! Това е феномен, при който се получава следното: например болният човек приема лекарство, което изобщо не съдържа лечебна субстанция, но благодарение на самовнушението му той започва да се чувстват по-добре.

Плацебото е използвано от хилядолетия насам от шамани, лекари и лечители, и продължва да се използва и до днес, пише "Дойче Веле".

Хапчетата плацебо дефакто, както вече споменахме, нямат никакви лечебни свойства. Обаче лекуват, тъй като пациентите вярват в тяхната сила.

"Плацебо ефектът се постига тогава, когато пациентите приемат медикамент, който не съдържа лечебни вещества. Но не става дума само за приемането на медикамент, т.е. за фармакологичната терапия, а за нещо повече - за самовнушението", казва психологът професор д-р Манфред Шедловски от Есен. Той изследва феномена над 20 години.

Самовнушението е в центъра на ефекта. Къде е тайната? Ако пациентът знае, че взема медикамент, който няма да му помогне, той ще изгуби вярата си в лекарството.

Ефектът плацебо не се проявява еднакво добре при всички заболявания. Най-силно действа при остри и хронични болки, както и психически смущения и депресии. Може да се прояви много добре и при неврологични заболявания като Паркинсон.

Как самовнушението може да лекува

Учените много пъти са се опитвали да установят на какво се дължи ефектът плацебо. Така стигнали до извода, че важен фактор е така нареченото "кондициониране" - тялото се научава да реагира по определен начин на определено дразнение.

Например почитателите на кафето се чувстват след изпиването му по-бодри, отколкото преди това, дори и ако става дума за безкофеиново кафе.

Това функционира именно защото след определено време тялото отговаря на сигнала "кафе" с едни и същи биохимически реакции. Включително тогава, когато кафето не съдържа кофеин.

Това важи също за обезболяващите и другите медикаменти. "Наред с "кондиционирането" голяма роля играе очакването, което отправят пациентите, както и степента на доверието, което болните изпитват към лекаря си. Колкото по-голямо е доверието към лекаря, толкова по-силно се проявява ефектът плацебо", продължава професор Шедловски.

По данни, събрани от университета в Хановер, 53% от лекарите и 88% от болногледачите препоръчват от един до два пъти в месеца плацебо.

Лекарите и болногледачите често препоръчват този вид препарати срещу болки и смущения в съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мария
мария
13.07.2013 21:16
ТАКА Е БЕЗ ДОВЕРИЕ НЕ СТАВА.ВЯРАТА Е НАЙ ДОБРА.
3
0
Анонимен
Анонимен
08.12.2010 20:38
Всъщност ефекта съществува от създаването на самя живот, но до сега много малко хора са го знаели и използвали. Днес нещата стоят различно. По-голямата част от човечеството, която има нужната информация е способно на промени и контрол, които са били много трудно постижими в близкото и далечно минало. Човешкото съзнание има или ще има неограничени възможности,а всички осъзнаващи го са крачка напред пред останалите. Съвременната наука и психология доказва този факт като същевременно работи по методи, които могат да променят цялото човечество(към по-добро разбира се или поне се надявам да е така). Най-важното в случая е, че човек може да има контрол върху съдбата си, което автоматично го прави част от следвщото ниво в еволюцията.
1
0