sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво разкрива цветът на планетата

Какво разкрива цветът на планетата

Нина НордНина Норд
Джедай
788550
Планета
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Нашата планета има привличащ син цвят, Марс е студено червен, а Венера е ярко бяла. Астрономите отдавна са разбрали, че цветът говори много за самата планета.

Например Марс е червен, защото в почвата му се съдържа железен оксид. Земята е синя, защото атмосферата разсейва по-ефективно сините светлинни лъчи /така нареченото разсейване на Релей/, а не инфрачервените.

В атмосферата на нашата планета има малко газове на метан и амоняк, които поглъщат инфрачервените лъчи. Затова от космоса Земята изглежда синя.

Изследователи от НАСА са анализирали светлината, която обгръща планетите и са създали така наречената цветова диаграма на планетите. В резултат Земята се оказала самичка, защото в нашата Слънчева система няма друга подобна планета.

Информацията за цвета на Земята, Луната и Марс е получена с помощта на апарата Deep Impact на НАСА. Изследователите искали да разберат как биха видяли Земята извънземните.

Докато апаратът обикалял по своята космическа орбита, оборудването на борда през филтри фиксирало излъчваната светлина от космически обекти, започвайки с ултравиолетовата и завършвайки с инфрачервените лъчи, които се отразяват в повърхностите на планетите.

Планети

След анализ на даните и като дабавили информацията за цветовете на останалите планети от Слънчевата система, учените съставили цветова диаграма, съпоставяйки съотношенията на зеленото към червеното и на синьото към зеленото.

В единия край на диаграмата се разположили Юпитер и Сатурн, а в другия - Уран и Нептун, скалистите Марс, Венера и Меркурий - по-близо до червения спектър. В този план Земята е уникална благодарение на споменатите характеристики: разсейването на сините лъчи и отсъствието на метан и амоняк в атмосферата.

Учените са открили около 490 планети извън Слънчевата система, които несъмнено имат свои цветове, и този трицветен модел ще позволи на астрономите да разберат повече за тях. Ще може приблизително да се определи типа на тези планети.

Цветът на планетите може много да разкаже за тях, но това съвсем не означава, че ако една планета е синя, то на нея има океани. Това би означавало, че на тази планета трябва да се обърне по-голямо внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest