Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»И новородените сънуват

И новородените сънуват

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
И новородените сънуват

Току-що появилите се на бял свят бебета са много по-умни, отколкото се предполагаше по-рано. Британски учени твърдят, че мозъкът на новороденето е предразположен към самоанализа, както и че новородените виждат сънища, докато спят.

Досега учените смятаха, че състоянието на покой, при който се формират сънищата, се развива едва през първите няколко години от живота. Сега учените са убедени, че съединенията на мозъка, които отговарят за фантазиите и мечтите, напълно са развити в края на бременността.

Това може да е доказателство, че бебетата са много по-умни, отколкото се е смятало досега. Професор Дейвид Едуардс, автор на изследването, твърди, че частта на мозъка, свързана със състоянието на покой, започва да се развива при плода още през тридесетата седмица на бременността.

През четиридесетата седмица, когато повечето деца на практика се раждат, тази част на мозъка е вече развита. Предстои й още да се доразвива, но в това състояние тя позволява на бебето да вижда различни картини, докато сладко спи.

И новородените сънуват

Учените стигнали до тези изводи, след като сканирали мозъцте на седемдесет нороводени, които били родени в различни стадии на своето развитие.

Сега специалистите са решили да изучат дали мрежата от нервни клетки на мозъка, която отговаря за състоянието на покой, може да е податлива на болести и как могат да диагностицират подобни заболявания.

Според учените фактът, че бебетата спят по осемнадесет часа на денонощие, не им пречи да опознават света, докато са със затворени очи в креватчетата си.

За да докажат, че бебетата опознават света около себе си, дори когато не са будни, учени дрънкали с дрънкалки в стая, пълна с бебета, а след това подухвали нежно в личицата им.

В будно състояние бебетата успявали да направят асоциация между дрънченето на дрънкалката и подухването в лицето им. Според учените това може да е истински пробив в ранното диагностициране на аутизма и дислексията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest