Странни погребални обреди от цял свят
Strange burial rituals from around the world
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Странни погребални обреди от цял свят

Странни погребални обреди от цял свят

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Мумия

Малагасийците, които живеят на остров Мадагаскар, понякога танцуват с духове на любимите си покойници. Според древната легенда духът на покойния се връща веднага след разлагането на трупа. Затова вторият танц се случва седем години след погребение.

В Тибет, където климатът е суров, погребенията са на практика неизпълними. Но мъдрите жители на Тибет са намерили начин да изпратят покойника в последния му път – те разсичат трупа на парчета и ги поръсват с брашно.

Това е идеално ястие за орлите, а според тибетското поверие само по този начин душата се връща в природата. Според жителите на Тибет тялото няма никакво значение, то е само съд, където се съхранява временно душа.

В индийската провинция Тона Торайя погребението прилича на сватба. Има банкет за огромното количество гости, а също така песни и танци. Това излиза доста солено на роднините на покойника, затова приятелите им дават доста време, за да успеят да съберат необходимите средства.

В това време покойникът лежи, загърнат в чаршаф, в къщата, защото традицията не позволява да бъде погребан преди да се е състояло празненството.

Това може да продължи години, а в това време роднините му се отнасят към него като към болен и всеки ден разговарят с него. След празника ковчегът с тялото се поставя в естествени дупки в скали.

В САЩ, където е разпространено кремирането, покойникът може да бъде превърнат в диамант. Както е известно от физиката, диамантът е въглерод, а той се съдържа в големи количества в пепелта. Цената на такъв диамант е от 3 до 20 хиляди долара.

Диаманти

Сред най-странните погребални обреди е самомумифицирането. То се постига със специална диета, която води до смърт и последващата я мумификация.

Тази практика е обичайна за японските будистки монаси, които се наричат Сокушинбуцу. Ужасяващата диета стартира с ядки и плодове, за да се освободи организмът от мазнини, което води до силни болки в корема.

Идва вторият етап, който продължава хиляда дни – всеки ден по няколко пъти се предизвиква повръщане за дехидратиране на тялото. Пие се чай и се ядат корени от растения.

Третият етап е най-краткият – монахът се затваря в каменен ковчег и в поза лотос очаква смъртта. Всеки ден той удря камбана, за да извести другите монаси, че все още е жив.

В деня, когато монасите не чуят звън, те заравят ковчега и чакат хиляда дни. Едва тогава отварят ковчега, за да се убедят в успешното мумифициране.

Индийците практикуват Сансара, която представлява тринадесетдневно въздържание от храна. Тя се практикува от джайни – хора, които смятат, че не трябва да се вреди на нито едно живо същество на този свят.

Сансарата стартира, когато човек решава, че е постигнал целите си в живота и е готов за духовно пречистване. Не всички в Индия одобряват тази практика, защото се смята, че това е форма на самоубийство. Когато обаче някой се опита да разубеди практикуващия Сансара да се откаже, това може да му струва изгонване от обществото му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
06.10.2012 16:47
Христянството практикува полагане на тялото в гроб след смъртта на човека. Но поради липса на гробни места или поради финансови причини особенно в столицата все повече и повече се практикува кремацията. Ужасно,но факт! Според мен по-важното решение е всеки който си има село да направи усилие да погребе близките си там, които са родом от това село. Иначе без да усетиме практикуваме езически обичай и обреди!/Магистър богослов/
3
1