sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»И децата страдат от безсъние

И децата страдат от безсъние

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
И децата страдат от безсъние

Нуждата от сън е тясно свързана с възрастта на човека. Така например малките деца на възраст от три до единадесет месеца имат нужда от 15 часа сън на денонощие, седемгодишното има нужда от 12 часа, деветгодишното – от 11 часа сън.

Детето на единадесет години се наспива за десет часа, а това на тринадесет години – за девет. Между 20 и 50 години нуждата от сън намалява, а след това се увеличава. След седемдесетата си година човек има нужда от 50 минути повече сън в сравнение с предишните години. Сънят на възрастния човек трябва да е можду 6 и 10 часа на денонощие.

Най-важен обаче е сънят за децата. Липсата му или недостатъчно добрият сън може да наруши физическото и психическото развитие на детето. Бебетата сънуват още в корема на майка си. Досега не е ясно как възникват сънищата, но според една от теориите сънищата при децата представляват генна памет, която зарежда мозъка с необходимата информация и развива чувствата и мисленето.

Възрастните сънуват сънища от друг тип – при тях те по-скоро съществуват за запомняне и преработване на натрупаната през деня информация.

За да спят децата добре, родителите им трябва да се съобразяват с някои особености взависимост от възрастта им. Когато бебето е под една година, не трябва никога да се буди, дори да е дошло времето за хранене. Ако постоянно нарушавате ритъма на биологичния му часовник, това ще наруши баланса на организма му.

Родителите, които пазят тишина, докато детето спи, също не му правят услуга, защото така бебето ще се буди от най-малкия шум. Децата трябва да свикнат да заспиват под звука на обичайните домашни шумове.

Към десетия месец се препоръчва да се избягва вече нощното хранене на бебето. Когато детето е над годинка, подарете му плюшена играчка, с която да заспива. Тя ще го пази, ако се събуди през нощта и се изплаши.

Безсъние

Не давайте на детето кола преди лягане. Преди да си легне, детето трябва да прави едни и същи неща, които го подготвят за съня – да си облече пижамката, да си измие зъбките.

В детската стая, ако детето спи само, трябва да блещука нощна лампа, за да може детето, ако се събуди през нощта, да вижда всичко и да намери плюшената си играчка.

Ако детето се събуди, погалете го по главичката или коремчето и му кажете няколко успокоителни думи. Ако детето не може да спи, за това може да съществуват редица причини. При новородените това са коликите, но могат да са предизвикани и от алергична реакция.

Растежът на зъбките нарушава съня, но безсънието може да бъде предизвикано и от грешки на родителите. Ако детето ви страда от безсъние повече от месец, обърнете се към специалист.

Не се притеснявайте, ако детето ви похърква, докато спи – това се случва с около пет процента от децата. Причина за това са увеличените сливици, но в някои по-тежки случаи може да се стигне до спиране на дишането по време на сън.

Това се получава при пълно затваряне на дихателните пътища на нивото на гърлото. Това е болест и е съпроводено от неспокоен сън, силно изпотяване, нощен страх и кошмари.

Това трябва да се излекува възможно най-бързо, защото може да доведе до спиране на растежа, главоболие, прекалена възбудимост, нарушено внимание и лош успех в училището.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest