sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Делфините изобретиха междувидов език

Делфините изобретиха междувидов език

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Делфините изобретиха междувидов език
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Изненадващо откритие направили учени, които изучават живота на делфините. Оказва се, че умните бозайници могат да общуват не само със свои роднини, но и с делфини, които принадлежат към съвсем друг вид.

На практика се получава, че те са измислили междувидов език – подобно нещо не съществува при никое друго живо същество. При делфините системата на комуникация много прилича на истински език.

От акустична гледна точка той представлява система от звуци, които напомнят свирене, щракане и виене. Но с невъоръжено ухо по-голямата част от тези звуци е невъзможно да бъдат чути, тъй като за общуването си делфините най-често използват ултразвукови вълни.

За да бъдат чути делфините, се използват различни апарати, които могат да уловят ултразвуците. Преди години учените изобретиха за подобни изследвания специално устройство, което се нарича симаскоп. Този апарат не само улавя звуците, които делфините издават, но и ги превежда в картинки, които се наричат симоглифи.

Делфините изобретиха междувидов език

Учените, изследвайки симоглифите, са изяснили на практика почти целия речников запас на делфините. С помощта на този апарат е било установено, че всеки делфин има уникален набор от думи, които използва, а също така, че делфините-майки, като се обръщат към децата си, ги наричат по име. На практика това име представлява специално подсвирване, предназначено само за конкретното дете.

С помощта на симаскоп неотдавна бе установено, че когато делфини от различни видове се срещнат в морето, те разговарят, като използват междинен за двата вида език.

Срещите на различните видове делфини като цяло не са особено дружелюбни. Когато си говорят, те по-скоро изясняват кой от двамата е склонен да освободи територията, тъй като и двата вида се хранят с едно и също.

Наблюденията показват, че в такива разговори по-активно говорещите са делфините, които са атакувани. Смисълът на тези реплики обаче все още не е разгадан от учените.

В момента, в който делфините от различните видове се връщат отново при своите роднини, те започват да общуват с тях на обичайния в групата език, а не на междувидовия.

Според учените не е невъзможно делфините да могат да общуват с косатки и акули, както и с други представители на морския свят. Хипотетично е напълно възможно един ден делфините да разговарят и с хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
31.08.2019 15:15
Към Стелла--бас държа,че хората имат много по-богат речник от делфините особено когато ругаят или псуват!
0
0
изабела
изабела
17.12.2012 23:43
да.определено делфините имат по богат език от пове4ето хора на планетата земиа.ха ха ха................
4
0
ива
ива
10.01.2012 18:56
да със сигорност
2
0
stella
stella
05.01.2012 17:27
И бас държа,че речника им е много по-богат от този на доста хора!!!!
4
0