Вдъхновение насън

Вдъхновение насън

Случвало ли ви се е насън да получавате прозрение, до които не сте успели да стигнете в будно състояние? Неслучайно народната мъдрост учи, че утрото е по-мъдро от вечерта. Много често проблеми от всякакъв характер и на всякакви хора могат да бъдат решени с помощта на сънищата.

През 1863 година германският химик Август Кекуле се сблъсква с проблема на химичната структура на ароматните съединения и в частност с връзката между водородните и въдлеродните атоми в бензола.

Ученият заспива и "вижда" молекулта на бензол като завита на кълбо змия, захапала опашката си. Когато се събужда Кекуле осъзнава, че въглеродните атоми трябва да образуват пръстен, което се оказва вярно.

Изобретателят на парната машина Джеймс Уат сънува как да получи оловни сачми чрез капване на течно олово във вода от голяма височина. В съня си той вижда само дъждовни капки, но успява са го интерпретира точно, благодарение на очевидно съвършената връзка, която имам със своето подсъзнание.

Луи Агаси, швейцарски палеонтолог от ХІХ век, многократно сънува структурата на изпокаема риба, която в будно състояние му се изплъзва. На два пъти подробностите от съня избледняват преди да успее да ги запише, но на третата нощ до леглото си той поставя бележник. Разглеждайки записките си на сутринта, той се усъмнява дали в тях има някакъв смисъл, но подложени на изследвания, те съвпадат идеално.

Вдъхновение насън

Няколко писатели пък са сънували цели сюжети за романите си. Чарлз Дикенс често вижда насън своите герои, при това с напълно оформени характери.

Самюъл Тейлър Колъридж сънува наведнъж цялата епична поема "Кубла Хан", като на сутринта записва по-голямата част от нея по памет.

През 1988 година Ангъс Баверни, експерт по изобретенията на Рубик в лондонски магазин за играчки, разгадава насън "часовника на Рубик", който има сто милиарда пермутации (варианти за подреждане). След което Баверни може да се справи с "часовника" за 18 секунди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Daniela Ned
Daniela Ned
24.07.2012 13:58
и аз не се възползвах от съня си който ми беше даден... жалко ;)
0
0
Цеца
Цеца
08.01.2011 00:37
Търсачката в интернета казва, че Ангъс Баверни всъщност се казва
Ангъс Лейвъри (Angus Lavery).
0
0
23.12.2010 03:26
Абсолютно възможно. Най-великите открития постигнати от човек са направени с помощта на сънища, като например структурата на ДНК, а и много други, за които не мога да се сетя в момента. Лично на мен ми се е случвало да видя на сън нещо, което би могло да открие много възможности и е проблемно за повечето хора и което не съумях да запеметя, като го подминах с лекота и с усещането, че ми трябва свръхсъзнание за да го възпроизведа, което може би ме накара да не се напрягам с запомнянето му. Не мога да ви го обясня защото, ако можех щях да съм се възползвал от случая. Спомням си много бегло съня и знам, че видях решението на нещо, което е от изключителна важност, но не мога да ви го обясня подробно. Става въпрос за нещо, което стана пред очите ми и за което аз познавам усещането и горе долу визуализацията, но нищо повече. Спомням си нещо, което се разглоби пред очите ми на съставните си части и ми показа начина на изпълнение(беше нещо естествено, а не свързано с технологиите). Знам само, че беше толкова важно, че wow предложи ми решение(съня), а аз не се възползвах. Тук съм съгласен.
0
0