sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо на някои хора им е трудно да взимат решения

Защо на някои хора им е трудно да взимат решения

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
двойка

Някои хора срещат човека, когото веднага смятат за своя половинка, влюбват се в него веднага и бързо вдигат сватба. Други пък отделят за избора на едни чорапи в магазина поне един час.

От това в какви оттенъци вижда света човек – черно-бели със сиви нюанси или цветни, зависи жизнения му път като се започне от семейството и работата и се приключи с политическата ориентация.

Психолозите наричат хората, които често изпитват противоречиви чувства по повод на една или друга ситуация – амбивалентни, а тези, които се стремят към еднозначно мнение – по-малко амбивалентни.

Според изследователите в някои ситуации е много полезна високата амбивалентност, а в други – ниската. Хората, които се стремят към амбивалентност, са доста последователни в различните ситуации в живота.

Много десетилетия психолозите напразно са игнорирали амбивалентността, което на практика означава двойствено отношение към нещо. Специалистите просто не й придавали значение.

отчаяни съпрузи

Днес учените изследват как амбивалентността или отсъствието й влияе върху живота на хората и по какъв начин те биха могли да взимат по-обосновани решения.

Като цяло амбивалентността е нееднозначно виждане на света и е признак на зрялост, която позволява светът да бъде видян такъв, какъвто е всъщност, смятат изследователите.

Психологът Франк Ван Харевелд от университета в Амстердам изучил как амбивалентността влияе върху хората. Група студенти били помолени да коментират една страна на спорен въпрос от трудово законодателство, а друга група – да напишат есе на тази тема, която да засяга и другата страна на спорния законов въпрос.

Студентите, които трябвало да напишат есе за двете страни на въпроса за законодателството, признали, че се чувстват некомфортно и това се проявило дори във физически план.

Ако не съществува прост отговор на някой въпрос, амбивалентният човек най-вероятно ще отложи този въпрос или ще избегне избора, например ако става въпрос за избор на нова работа, коментират специалистите.

И ако дори след прецизен преглед на нюансите на едната и другата страна на дадения въпрос той все още не може да вземе категорично решение, верният път трябва да бъде показан от интуицията или от жребий.

Според учените хората със силно позитивно или силно негативно мнение по-лесно и по-бързо взимат решения от амбивалентните хора. Амбивалентните хора са склонни да разглеждат обстойно всички аргументи, преди да вземат решение, като претеглят всички плюсове и минуси.

Това има някои преимущества, например способността да съпреживяват, когато хората чувстват смесени чувства на надежда и печал, а това според специалистите води към по-здрава стратегия за оцеляване. Такъв тип хора са творчески личности, защото различното им мислене води до различни идеи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сенисиента
Сенисиента
19.08.2013 04:50
Чудесна статия . Много добра . Хареса ми обясненото и прочетеното . И съм напълно съгласна с написаното по лични наблюдения . Макар , че често обвиняват колебаещите се в неувереност и страхливост , всъщност от тази статия става ясно , че колебанието всъщност е предимство .
3
0