sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мумии помагат в лечението от хепатит Б

Мумии помагат в лечението от хепатит Б

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Мумии помагат в лечението от хепатит Б

Благодарение на строителния бум в Република Корея неотдавна бе установено, че в древността корейците са мумифицирали телата на покойниците.

Открити мумии ще помогнат на учените да разберат повече за лечението на едно от най-опасните съвременни заболявания - хепатит Б, твърди професорът от Ерусалимския университет Марк Шпигелман.

Култът към предците, следван от корейците, налага тялото на покойника да се разлага по естествен начин, без да е подложено на каквато и да било намеса. Затова в Южна Корея не са очаквали да открият мумии.

В древността обаче е съществувал специален погребален ритуал - тялото на покойника се поставяло върху лед в периода на траура. Той продължавал от 3 до 30 дни. След това трупът се слагал в ковчег, покрит със смес, направена на основата на варта.

Така, благодарение на естествената мумификация, в някои случаи тялото се запазвало напълно от външно въздействие. Изследвайки мумиите, учени от университета Данкок и от Сеулския национален университет са успели да открият в черния дроб на една от тях, която е на около 500 години, образци от вируса на хепатит Б.

За по-нататъшни изследвания корейските учени са поканили проф. Марк Шпигелман, известен с постиженията си в палеоепидемиологията - дисциплина, изучаваща древните болести. Случаят е особено интересен, тъй като досега вирусът на хепатита никога не е бил откриван в мумии.

Учените предвиждат по-нататъшни изследвания на генома на древните образци на вируса. Те ще помогнат да бъде установено какви промени е претърпял хепатит Б по време на еволюцията си. Според проф. Марк Шпигелман изследванията ще дадат възможност да се получи информация, която ще помогне в борбата със съвременната модификация на вируса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

От медията