sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-популярните фобии

Най-популярните фобии

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Летене със самолет
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Треперите ли всеки път, щом видите паяк? Страх ви е да летите със самолет? Съществуват десетки видове фобии, но има някои, които са най-често разпространени.

Страхът от зъболекаря е може би най-популярната фобия. Всеки девет души от десет изпитват ужас от предстоящото посещение при стоматолога и често избягват да припарват до кабинета му.

Когато тази фобия достигне върха си, хората, които страдат от нея, посещават стоматолог само когато болката стане абсолютно нетърпима. На второ място е страхът от кучета.

И най-малките кученца могат да изплашат почти до смърт хората, които страдат от цинофобия – страх от кучета. Обикновено тя се развива след ухапване, но някои я придобиват само от съзнанието, че кучетата могат да хапят.

За над осемдесет милиона хора на планетата полетът със самолет е ужасяващо предизвикателство. Авиафобията спира човек да се качи на самолет дори когато билетът е напълно безплатен.

Летене със самолет

Хората, които имат страх от летене, се страхуват най-вече от катастрофа във въздуха, което се съчетава със страха им от затворени пространства. На такива хора изобщо не им влияят статистическите факти – че случаите на смърт във въздуха са едно към 20 000 в сравнение със смърт от инфаркт, която е едно към пет.

Страхът от гръм може да доведе до това, че ръцете на човек да се изпотят и той да получи силно сърцебиене. Заради такава фобия някои хора дори се преместват в страни с много топъл климат.

Страхът от тъмното преследва хората от самото им детство, и пълни тъмната стая с въображаеми чудовища. В някои случаи страхът от детството остава и в по-късен период и се развива в страх, известен на докторите като никтофобия.

Ако изпитвате нервна възбуда, докато сте на покрив и гледате надолу, не сте сами в страха си. Това е една от най-разпространените фобии. О акрофобия страдат пет процента от населението на Земята.

При хората, които страдат от акрофобия, възприемането на височините е изкривено и те смятат, че сградите са много по-високи, отколкото те са наистина.

Страхът от публична изява ви кара да се потите, да се червите и усещате топка в корема си – това са признаци за социална фобия. При крайната фаза на тази фобия човек дори не може да се храни и да пие вода в присъствието на хора.

Около осем милиона души в света страдат от агорафобия – страх от открито пространство и от тълпи. Този страх може да се прояви също така, ако се разхождате сами по безлюдна улица. Тази фобия се развива след емоционални травми.

Змия

Паяците са сред най-разпространените страхове на хората, като жените се страхуват от тях четири пъти повече от мъжете. От еволюционна гледна точка това е нормално, тъй като жените са се сблъсквали често с паяци, докато са събирали плодове, и е трябвало да пазят от тях децата си.

Сред най-древните страхове е и този от змии. Човек може да различи змията много по-бързо, отколкото различава жаба или цвете. Според учените точно способността на предците ни да видят змия за част от секундата им е помогнала да оцелеят в дивата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
вики
вики
24.07.2015 19:39
Аз имам конструфобия (страх от тесни пространства)
0
1