Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Индийските демони ракшаса

Индийските демони ракшаса

Индийските демони ракшаса

В индийските легенди облика на демоните ракшаса е представен различно: с една или с множество глави и повече от две ръце, човекопободни или приемащи вид на зловещи животни.

Общото е, че демоните ракшаса са великани с огнени очи, които се явяват нощем и похищават хора. Освен това те са магьосници и умеят да променят външността си. С острите си стрели могат едновременно да поразяват няколко човека. Ракшасата Кабандха бил чудовище с огромна паст и едно око, припомня сп. "НЛО". А Вирадха - покрит с кръв исполин.

Равана пък бил повелителят на всички демони ракшаса. Получи неприкосновеност от самия бог Брахма. Имал десет глави с лазурен цвят и двайсет ръце, носел украшения от чисто злато. Кръвясалите му очи гледали свирепо.

Ракшаса били способни да стават невидими и да бъдат неуязвими към всякакви оръжия. Модели да вдигнат Земята и да пресушат океана, да раздробят Слънцето на парчета.

Били похотливи и често се отдавали на любовни занимания с простосмъртни жени, дори се женели за тях. Демонът Равана имал например харем от наложници, откраднати от различни части на света. Неговата сестра, великанката Шурпанакхи, се влюбила в младежа Рама, който бил женен за Сита, отвлечена от Равана.

Потомците на ракшаса и хора били физически силни и побежавали всеки, който им се изпречи на пътя. Въпреки човешкия си облик, децата на ракшаса и хора по характер били демони.

Столицата на ракшаса бил прекрасният град Ланка - с многоетажни дворци и уханни градини. Една от забележителностите на Ланка била огромната летяща златна колесница Пушпака, с коята Равана летял над града и над света.

Много често демоните ракшаса водели сражения помежду си или с боговете. Използвали оръжие, което предизвиквало гръмотевици и изпепелявало всичко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest