Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»На 15 септември почитаме Света Никита

На 15 септември почитаме Света Никита

На 15 септември почитаме Света Никита

На 15 септември православната църква почита Св. вмчк Никита. Преп. Филотей. Св. мчк Леонид.

Свети великомъченик Никита Готски е бил от народа на готите, които през трети/четвърти век са заселявали от двете страни на река Истър (Дунав) и от своя досег с византийската империя и нейната култура постепенно започнали да приемат християнството. В средата на IV век готският епископ Улфила (Вулфила) превел Свещеното Писание на готски език и това още повече помогнало за християнизирането на народа му.

По времето на готите, през четвърти век, християнството се разпространило бързо по бреговете на река Дунав.

Готите а източно германски народ от Античността. Историята на готите, е че са разделени на вестготите и остготите и играят важна роля за падането на Западната Римска империя и формирането на Средновековна Европа.

Вестготите населявали предимно днешна Румъния и Бесарабия, а вестготите населявали между реките Дон и Днестър. Така те били разделени между две държави, сред които пламнала война.

В едната държава владетел бил Анатарих, езичник, гонител на християнството, а в другата – Фритигерн, християнин, закрилник на християнстовото.

Анатарих победил. Фритигерн се обърнал за помощ към византийския император Валент. Цяла армия му била изпратена на помощ. Фритигерн преминал наново Дунава, начело с грамадна войска и така той победил.

Св. Никита е живял по времето Константин Велики

Приемникът на готския епископ Теофил, епископ Вулфила, открил готската азбука и превел на готски език много богослужебни книги. В резултат на това християнството се затвърдило още повече.

Особено допринесъл за неговото укрепване св. Никита, който бил един от прославените мъже сред готите.

По-късно обаче Атанарих се върнал отново в родината, сформирал войска, насочил се срещу войските на Фритигерн, разбил ги и взел в ръцете си властта над цялата готска земя оттатък Дунава. Езичник–фанатик, Атанарих подигнал страшно гонение против Църквата.

Никита живял по времето на император Константин Велики, в първата половина на IV век. Още като дете той бил въведен в християнската вяра от готския епископ Теофил (участвал в Първия вселенски събор в град Никея). Но готският вожд Атанарих, който бил езичник, започнал гонение на християните сред своя народ.

Св. Никита излязъл в защита на християнската вяра. Починал мъченически на 15 септември 372 година. Тленните останки на св. Никита били прибрани тайно, отнесени и погребани в Киликия от християнина Мариан.

На 15 септември имен ден честват всички, които носят името Никита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest