sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Не един, а два метеорита избили динозаврите

Не един, а два метеорита избили динозаврите

Не един, а два метеорита избили динозаврите

Въпросът как и какво е заличило от лицето на планетата динозаврите не престава да тормози умовете на учените по света. Последното им заключение е, че динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години вследствие на най-малко два сблъсъка на нашата планета с метеорити, а не в резултат на един сблъсък.

Досега учените сочеха образувания, вследствие на сблъсък кратер Чиксулуб в Мексико като събитието, определило съдбата на динозаврите, пише изданито "Geology".

Сега обаче специалистите откриха данни и за втори сблъсък. Този път в Украйна. Откритието им увеличава вероятността Земята да е била подложена на атака от цял метеоритен поток преди милиони години.

Ръководстводител на изследването е професор Дейвид Джоли от университета на Абърдийн. Хипотезаха, че метеорит е избил динозаврите бе представена за пръв път през 1980 година и тогава много учени я обявиха за противоречива.

Откриването на втори кратер, който е следствие от сблъсък с метеорит, показва, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата вследствие на два, а не на един сблъсък, са категорични учените на проф. Джоли.

За кратера Болтиш в Украйна се знае от 2002 година, но не се знаеше по какъв начин той е свързано с кратера Чиксулуб. Учените изследвали полен и спори от фосилизирани растения в слоеве кал, която е запълнила кратера Болтиш.

Изследователите установили, че след сблъсъка папрати са колонидирали опустошения пейзаш незабавно. Папратите имат впечатляващата способност да се връщат обратно след катастрофални събития. Слоеве, съдържащи спори от папрати, са смятани за надеждни "маркери" за подобни събития в миналото.

Неочаквано откритие обаче озадачило учените. Те попаднали на втори съдържащ спори слой, който е на един метър над първия. Това свидетелства за друг по-късен сблъсък. Тоест според тях сблъсъците, свързани с Болтиш и Чиксулуб, не са станали по едно и също време, а ги разделят няколко хиляди години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
клоув
клоув
03.12.2014 12:09
ба си тъпаците
1
0
mert
mert
12.05.2013 14:19
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
0
2
janityy
janityy
29.10.2011 14:46
Не пейзаш, а пейзаж, неграмотниците дет сте го писали.
1
1