Мъжете и жените сънуват различни кошмари
Men and Women Have Different Nightmares
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Мъжете и жените сънуват различни кошмари

Мъжете и жените сънуват различни кошмари

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Кошмари

Сънищата са едно от най-обичайните, но също така и най-неразгаданите и най-необяснимите явления. Те не носят вреда, но въпросът не стои точно така, когато става въпрос за кошмари.

Всички ги сънуват, някои по-рядко, други по-често, но никога никой не е могъл да обясни какво точно означават. Фройд се е опитал доста специфично да разгадае значението на сънищата.

Учени от Германия решили да се заемат с разгадаването на механизма на кошмарите. Те провели най-мащабното изследване за разяснение на значението на кошмарите.

По време на изследването те открили, че мъжете и жените сънуват различен тип кошмари. И дори те да нямат никаква връзка с реалността, е напълно възможно да отразяват някакви реални проблеми.

Като правило кошмарите се случват по време на стадията на бързия сън. Според специалистите това е тревожно психично явление, заради което обикновено спящият се събужда.

В изследване, проведено от доктор Майкъл Шредъл, са участвали над 2000 души, които трябвало да разкажат всички подробности за зловещите си сънища.

Резултатът бил следният: 48 процента казали, че никога не сънуват кошмари, 10 процента споделили, че сънуват кошмар само веднъж в годината. И само пет процента признали, че виждат кошмари поне два пъти месечно.

Лоши Сънища

Сред най-разпространените кошмари били сънищата за падане от високо, закъснение за важна среща, загуба на любим човек. Хората често сънували, че са парализирани или преследвани.

Точно тук се проявила разликата – мъжете по-често сънуват насилствени сцени или че ги гонят от работа. Жените сънували сексуални атаки и загуба на любимия.

Сред жените често срещани са сънищата за загуба на коса и зъби. Според изследователите това се дължи на страха на жените да остареят и да загубят привлекателността си.

Но и мъжете, и жените сънували постоянно, че ги късат на изпит, въпреки че отдавна завършили университета. Според специалистите сънищата за парализа, падане и преследване обикновено не съответстват на реалността, но отразяват страховете на спящия.

Например, ако сънувате чудовище, което ви преследва, то в реалността това може да е знак, че се страхувате от важна задача, която предстои да изпълните. Според учените има метафорична връзка между кошмарите и реалността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest