sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-известните призраци

Най-известните призраци

Най-известните призраци
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Призракът, наричан още дух или привидение, в митологията и фантазията е изображение без носител. Най-често олицетворяващо душата на починал човек или животно. Много източни религии, а и не само те, вярват в прераждането, а оттам и в духове.

Това са най-известните привидения в съвременната масова култура:

Дамата в кафяво - забелязана е за пръв път през 1835 г. от гост на къщата Рейнхем Хол, която обитава. Човекът, видял духа го описва като жена без очи, която била облечена в кафява сатенена рокля.

След време същото описание дава и капитан Фредерик Мариат. Той също видял духа й, добавя към образа на жената и латерна. Дълги години след това Дамата в кафяво спира да се явява в Рейнхем Хол.

Появява се чак през 1926 година пред две малки момчета. Десет години по-късно фотографът Индре Шира успява да я заснеме.

Предполага се, че Дамата в кафяво е Дороти Таунсхед. Тя била съпруга, която изневерила на богатия си съпруг и за назидание била затворена до края на живота си в Рейнхем Хол.

Огненото момиче - през ноември 1995 г. пожар изпепелил сградата Уем таун хол в Западна Англия. Докато пожарникарите се борели с огъня, случаен наблюдател на пожара решава да документира трагедията с фотоапарата си. Когато проявил снимките, Тони О'Райли забелязал на тях образа на момиченце. Детето стояло в средата на пламъците. Мистерията е в това, че в нощта на пожара никой от обитателите на сградата не си спомнил в нея да е имало момиче.

Смята се, че призракът е на Джейн Чарм. През 1677 момиченцето загинало в пожар, който запалило собственоръчно и който унищожил няколко къщи в града.

Най-известните призраци

Мъжът на стъпалата към отвъдното - мистериозното стълбище се намира в Националния музей в Груниуч, Англия. През 1966 г. Ралф Харди го посещава. В секцията, отделена на кралицата, решава да заснеме красиво стълбище. При проявяването забелязва фигура на мъж, който се изкачва по него.

Експерти на "Кодак" стигат до заключението, че снимките не са обработвани или манипулирани и че образът не е резултат от игра на светлината или пък отражение.

Монахът - през 1963 година английски свещеник снима в църква в Нюбай, Северен Йоркшир. Случайно той фотографира един от най-известните кадри на призраци - монах с дълга брада и бледо лице. Експертите огледали и тази фотография и се произнесли, че е автентична.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Лина
Лина
22.09.2014 14:31
Самара е филм -.-
2
1
Мария Боева
Мария Боева
10.06.2014 13:25
това далеч не са единствените, ами къде са :Кървавата Мери, Самара, Суйни Тод, Жената в жълто, Сивата лейди, Призрака на Ан Болейн и още много други. Аз лично никога не бях чувала за тези уписани в статията
3
2