Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Защо не трябва да се самосъжалявате

Защо не трябва да се самосъжалявате

Защо не трябва да се самосъжалявате

Самосъжалението е често разпространено явление. Хората се самосъжаляват по най-различни причини: обиди от любим човек, проблеми в работата, липса на пари и на усещане за щастие.

Това не е проблем, докато самосъжалението не се превърне в навик. Подобен начин на мислене и поведение пречи на позитивната мотивация и забавя развитието.

Много са тревожните сигнали, които показват, че самосъжалението е на път да стане истински проблем и да доведе до редица заболявания.

Самосъжалението води след себе си не само депресията, но и снижава имунитета и оттам води до чести респираторни инфекции.

Всеки човек има за какво да се самосъжалява. Но самоуважението и осъзнаването на собствената ценност ще предпази човека от силни сътресения.

Самосъжалението е чувство, което деактивира и депресира. То привлича като блатото. Всяко отпускане води до сълзи и усещане за нещастие.

Това е много негативно чувство. То е бързо пристрастяващо, както лошите навици. Освен това обсесията от себе си създава безчувственост към околните.

Според психолозите тъгата изглажда остротата на стреса, но не се бори с него, а го прави още по-дълбок. Натрупването на напрежение води до нужда от специфично лечение. От там до пълното разстройване на ритъма на живота има само една крачка.

Самосъжалението формира нездравословен тип реакция у човека на всякакви външни влияния. Тогава се освобождава хормонът ацетилхолин. Наричат го и хормон на слабостта. Голямо количество от този хормон има лош ефект върху здравето. Съдовият тонус отслабва и налягането спада. Вегетативната нервна система започва да страда и се появяват класическите панически атаки.

Как да преборим самосъжалението

Самосъжаление

В момент на стрес е нужно да се съберат всички душевни сили и да се съсредоточат в преодоляване на проблема. Първата стъпка е пълната почивка. Тя е най-добрата защита срещу стреса, защото защитните сили на нашето тяло са много чувствителни към стрес. При депресия общият имунитет може да намалее с цели 70 %, тоест да настъпи срив в имунната система.

При напреднали неврози болният има истински дефицит на витамини, намалява съдържанието на витамините С, цялата група В и фолиева киселина. И в същото време всички полезни вещества се усвояват по-непълноценно.

На това се дължи бледият външен вид на страдащите. Постоянните настинки са сигнал, че нервите имат нужда от рестарт.

Есента е може би най-трудният сезон за типа тревожни и подозрителни хора. Този тип се отличава с тенденция да преувеличава нещата. Простудата, грипът, тонзилитът са най-често срещаните сезонни заболявания при самосъжаляващите се.

Добре е хората с такива личностни черти по време на заболяване да допълват лечението със спомагателна терапия, която нормализира състоянието: като билковите успокоителни, стимулантите на нервната система и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest