sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вампири»Най-големите митове за вампирите

Най-големите митове за вампирите

Нина НордНина Норд
Джедай
760562
Вампири
3D куб Ubik за деца и възрастни-16%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.28 лв.
Виж ››

Вампирите са може би най-успешните филмови герои, но дали съществуват научни обосновки за съществуването на тези мистериозни творения? Има ли факти за тези кръвопийци?

Тропическите болести и насекомите, които изсмукват кръвта на труповете, са предизвиквали страх у хората, който е прераснал в суеверия. Налице са били и специални биологични и антропологични условия, които да подклаждат този страх.

Учени – биолози, антрополози, физиолози и психолози са се заели със задачата да разберат дали вампирите наистина са съществували или те са само мит.

Страхът от слънчева светлина винаги съпътства вампирите в легендите и филмите. Но съществува такава болест – порфирия, която предизвиква алергия при поява на слънчева светлина.

Такива хора веднага получават огромни мехури по кожата, щом си подадат носа навън в слънчев ден. Безсмъртието на вампирите също може да бъде обяснено.

Дракула, който е смятан за безсмъртен, вероятно е имал увековечени клетки. Процесът на стареене отчасти е основан върху продължителността на живота на клетките ни. Докато те се делят, ние оставаме млади.

На практика съществуват химически вещества в клетките на тялото, които може би пазят в себе си тайната на вечната младост, което може би обяснява вечния живот на вампирите.

Пиенето на кръв се случва не само на прилепи-вампири, но и на хора, които изпитват дефицит на желязо. Така са постъпвали в древността, но днес може да заместят това с пържола алангле и порция спанак.

Убийството на хора от вампири е вдъхновило двама учени – Костас Ефтимиу и Шоханг Ганди да създадат специална формула, която да изчисли колко човека са останали след определено количество месеци на вампиризъм.

Според тях, ако първият вампир се е появил на първи януари през 1600 г., то човечеството би било напълно изтребено точно за две години. В резултат на това изчисление учените са стигнали до извода, че вампирите на практика няма как да са съществували.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.01.2014 18:48
Определено ми харесва статията. Винаги съм се интересувала от вампири. Много ги харесвам, дори мога да кажа, че са ми любими. Ако имах право да съм някое несъществуващо (или недоказано, че съществува) същество, вампирът щеше да бъде един от фаворитите ми.
4
0
Яна
Яна
19.06.2013 14:30
хмм... не знам , може би наистина са съществували пък и сега не е изключено да са реални, примерно душата виждаш ли е това че не я виждаш не означава че не съществува така че никой не може да каже че не съществуват може би има нещо такова но не е така както по филмите :) но може и да е така никой не знае а и да знае някой нещо няма да каже защото е застрашен! :)
6
0
Габриела
Габриела
08.11.2012 19:05
аз съм вампир ако искате да ви разкажа защо мисля така и мн интересни неща намерете ме на скайп: жаклин6338 - на английски обаче! или фейсбук: Сладкото Габито - на английски!!
5
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.01.2014 18:45
Оо да! И аз така си викам, определено си вампир! Наистина ми се иска да вярвам във вампири, защото адски им се кефя. Но чисто хипотетично нека приемем, че съществуват вампири. Ако е така, те няма да искат да се покажат. Защото хората са зли, страх ги е от всичко непознато. Ако има някъде вампири и това се разбере, хората все ще намерят начин да хванат тези вампири и да ги подложат на нечовешки изследвания и експерименти. И ако спорите, че човек не може да хване вампир, ще ви отговоря с това, че човек е хващал всяко едно намерено живо същество. Е, може да има няколко изключения... но те се броят на пръсти.
5
0
Bubble
Bubble
13.08.2011 13:13
National Geographic имат страхотен филм на тази тема от поредицата Is It Real. Гледайте го, наистина си струва.
5
0
Andrianna
Andrianna
08.07.2011 23:20
Според мен са съществували. В момента ги няма. Така е, но е вярно, че истината се купува. Плащат ни за да мълчим, плащат им за да мълчат, за да потулят дадена случка. Не става дума само за вампири, изобщо за паранормални светове. Искам да спомена извънземните например, потулено е всичко, но това не значи, че не го е имало или че не го има.
0
0
Историка
Историка
30.06.2011 14:37
Вес666!666 е дяволското число.
Абе, Вес тогава тия измишльотини вампирите какво представлявят ?
0
1
jjj
jjj
28.06.2011 00:02
Айде да спреш с тъпите коментари и да не се излагаш.
0
0
ves666
ves666
21.06.2011 21:26
Вампири има, може да се създадат, но не пият кръв. Има такива извънземни, които пият кръв.
0
0
Косьо
Косьо
08.08.2014 19:51
Да точно така има извънземни които пият кръв твоята кръв ли испиха или само на сън ...
1
0