sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Защо да имате вкъщи кутия с основните 6 вкуса

Защо да имате вкъщи кутия с основните 6 вкуса

Kутия с основните 6 вкуса
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Благодарение на вкусовите рецептори върху човешкия език хората са способни да различават пет основни вкуса. Това са солено, сладко, горчиво, кисело и умами. Умами е специфичен вкус, който се описва като приятно пикантен. Името му е избрано от японския химик Икеда и буквално описва лютивия вкус.

Дълго време битува мнението, че именно това са основите вкусове и всички останали комбинации са резултат от тяхното смесване. Вече е установено наличието и на шести вкус, който е на скорбяла, тоест нишестеният вкус.

Установено е научно, че можем да различаваме вкуса на някои от полизахаридите, в това число малтодекстрина. Той се извлича от скорбялата и се използва в много обработени храни, в това число безалкохолните напитки, различните видове сладки, картофения чипс, фъстъченото масло и дори в някои добавки, използвани от културистите и бодибилдърите.

По експериментален път е установено, че пъпчиците върху човешкия език, които засичат сладкия вкус, могат да различат и деривати на нишестето. След блокиране на сладките рецептори все още остава усещането за сладост. Това е вкусът на нишестето.

Според учените нишестето е ценен източник на бавно освобождаваща се енергия и това си заслужава да бъде разпознавано чрез вкусови рецептори.

Няма съмнение за никого, че соленият вкус се предизвиква от солта. Сладкият - от захарта. Умами се дължи на мононатриевия глутамат. Става дума за сол на глутаминовата киселина, която пък е една от аминокиселините, изграждащи човешките белтъци. Мононатриевият глутамат е третата най-използвана подправка от хранителната промишленост след солта и захарта. Тя се добавя както в месни продукти, сосове и супи, така и в сладкарски изделия.

На практика я има в повечето от преработените храни и хранителните продукти. Използва се и в заведенията за бързо хранене.

Защо да имате вкъщи кутия с основните 6 вкуса

Никой дом и никоя кухня не може да функционира без основните вкусове, с които задаваме предпочитанията си към храната, която приготвяме. Така оставяме отпечатъка си върху храната, променяйки някои нейни характеристики чрез добавяне на подправки.

Храните с неутрален вкус добиват своя физиономия благодарение на вложен допълнителен вкус чрез избрана добавка. Въпросът за моделирането на вкусовите усещания чрез основните видове вкусови добавки не подлежи на съмнения, той е безалтернативен.

Има шест вкуса: сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив. Тези шест основни вкуса са производни на петте първоелемента. Сладкият вкус съдържа в себе си елементите Земя и Вода; киселият - Земя и Огън; соленият - Вода и Огън. Лютивият вкус съдържа първоелементите Огън и Въздух; горчивият - Въздух и Етер; стипчивият - Въздух и Земя.

В Аюрведа има шест вкуса: сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив.

Всеки от шест основни вкуса е производен на петте първоелемента:

- Сладкият вкус съдържа в себе си елементите Земя и Вода;

- Киселият - с първоелементите Земя и Огън;

- Соленият - Вода и Огън;

- Лютивият вкус е с първоелементите Огън и Въздух;

- горчивият - Въздух и Етер;

- стипчивият - Въздух и Земя.

Сложете вкъщи кутия с продукти от тези основни шест вкуса. Тя ще ви помогне да балансирате сетивата и хармонизирате усещанията.

Вижте и що е то Аюрведа и за какво помага?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest