sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Ядрото на Земята смени посоката си на въртене! Какво да очакваме?

Ядрото на Земята смени посоката си на въртене! Какво да очакваме?

Ядрото на Земята смени посоката си на въртене! Какво да очакваме?
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Учените непрекъснато изследват процесите, които текат в ядрото на Земята. Скорошно проучване е установило, че вътрешното ядро на планетата ни е спряло движението си и обръща посоката си на въртене.

Предположенията на специалистите са, че центърът на Земята обръща посоката на въртене на цикли с продължителност от 60-70 години, което може да даде отговор на загадките около промените в климата и явленията от геоложки характер, които засягат живота на планетата.

Смята се, че въртенето на земното ядро оказва влияние на живота на повърхността на Земята, но превключването е нормална част от процесите в земните недра и не носи рискове за живота на Земята.

Вътрешното ядро представлява топка от метал, която по размер е колкото 75 % от размера на Луната. То се върти с различна скорост и в различни посоки, но все още няма яснота по въпроса каква е скоростта на въртене и дали тя е постоянна или се променя с времето.

Ядрото е на над 2900 км под краката ни и най-вероятно заради натиска, който изпитва, е горещо почти колкото Слънцето. Неговата отдалеченост обаче пречи да се изследват процесите в него.

Нещата, които се изследват са двете сили, които действат върху вътрешното ядро, а това са електромагнитната сила и силата на гравитацията. Предполага се, че магнитното поле, действайки върху вътрешното ядро, го кара да се върти чрез електромагнитно свързване. Гравитацията привлича вътрешното ядро и се получава гравитационно свързване.

Ако съществува дисбаланс между тези две сили, движението на вътрешното ядро ще се ускори или забави. Периодичността на магнитното поле и въртенето на Земята е на 60-70 години и тези колебания са причина за резултатите върху живота на повърхността на Земята.

Разгадаването на тези мистериозни промени учените правят чрез изучаване на сеизмичните вълни, които преминават през мястото на ядрото.

Ядрото на Земята смени посоката си на въртене!

Анализирайки промените, случващи се при земетресения, научната общност успява да изследва процеси във вътрешното ядро.

От настъпилите промени, които са изследвани, те стигат до извода, че през 2009 година е спряло въртенето на вътрешното ядро и сега може да се направят изводи от сеизмични наблюдения при статичното положение.

Промените в продължителността на деня, в климата, покачването на морското равнище се отдават на тези колебания, случващи се на всеки 60-70 години. Тези наблюдения могат да продължат в следващите цикли и така да се създаде една ясна картина на случващото се във вътрешното ядро на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest