Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Ритуали преди заспиване

Ритуали преди заспиване

Ритуали преди заспиване

Няма две мнения по въпроса, че ако човек редовно не се наспива, той няма да е нито особено продуктивен, нито особено адекватен, що касае дневните му дейности. Няма да се справя добре в работата си, ще бъде сприхав с околните и киселата физиономия няма да слиза от лицето му. Малко черно обрисувахме ситуацията с недоспиването, но не е далеч от истината.

При някои хора липсата на сън се дължи от недостиг на време, а при други просто защото не могат да заспят или пък се будят често през нощта. Независимо каква е причината за това явление, добрата новина е, че и в този случай има решение, стига да спазвате някои основни ритуала преди лягане, които биха подобрили качеството на съня ви.

Ритуали преди заспиване за здрав сън

Избягвайте тежките храни

Съвсем логично е ако сте вярващи вечерната молитва да ви осигури спокойствие, но тя не е достатъчна. На първо място е важно да знаете какво да похапвате за вечеря, защото тежката храна, както и обилните порции категорично биха навредили на съня ви. Избягвайте всякакви кисели, прекалено солени или пък пикантни ястия.

Най-добре е да похапнете лека вечеря, която би могла да се състои само от пилешка пържола и салата, риба на фурна със задушени зеленчуци, супа по избор или леко постно ястие. Някои диетолози са на мнение, че ако хапвате за вечеря извара, овес или грозде, това също би било ефективно средство за подобряване качеството на съня ви.

Ритуали преди заспиване

Намалете течностите

Освен да обърнете внимание на храната, която консумирате вечерно време, е важно и да не прекалявате с течностите, защото те също могат да предизвикат усещане за подуване на стомаха и да нарушат съня ви. Не пийте никакво кафе, кола или енергийни напитки поне 2 часа преди лягане, защото всичко, което съдържа кофеин би попречило на съня ви. Поради същата причина е добре да избягвате и шоколад и всякакви други сладки, съдържащи какао в себе си.

Отпуснете се

Важен релаксиращ ритуал преди заспиване е да можете сами да се подготвите за почивка. Изхвърлете от главата си работните или домашните проблеми, защото така или иначе няма никакъв шанс да ги разрешите когато перманентно си недоспивате.

Проветрете

Проветрете помещението, в което ще спите и гледайте температурата в него да е около 19 градуса. Така съветват всички специалисти, а и е доказано, че ако ви е прекалено топло или пък студено, то трудно бихте могли да заспите.

Ароматерапия

Ритуали преди заспиване

Заложете на ароматерапията, като за добър сън най-добре действат ароматите на жасмин, лавандула, портокаловото масло и това от кедрово дърво. На някои хора им действа много добре леката и неангажираща слуха релаксираща музика, а има и такива, които заспиват с книга в ръка. За други е отпускащо вземането на топла вана или душ.

Намерете това, което е най-подходящо за вас и го превърнете в свой ритуал за здрав сън преди заспиване. Във всички случаи обаче оставете настрана всякакви електронни устройства като лаптопи и таблети, които биха ви подтикнали да се пренесете отново на работното място. Дори телевизорите не са препоръчителни непосредствено преди сън заради ярките образи, които излъчват.

Когато навън вече се е стъмнило, човешкия организъм започва да произвежда мелатонин-химикал, който ни подсказва, че е време за сън. Изпробвайте всякакви методи, докато намерите своя собствен начин да ви се доспи. След като го превърнете в ритуал, е почти сигурно, че безсънието ще ви напусне.

Виж още: Пречистващи ритуали преди лягане

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest