Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Карма и Съдба»Значение на името Александър

Значение на името Александър

Значение на името Александър

Имената са нашите отличителни знаци – те предопределят нашата идентичност, излъчване и призвание в света. Като такива те носят специална енергия, предназначена и характерна само за нас.

Още от векове народите измислят имена, които свързват с определена символика, значение или предсказания. Някои имена са свързвани с природни бедствия и суеверия, докато други носят символика на цветя, предмети или животни.

Така през вековете се оформят красиви народни имена, предавани и съхранявани между различни култури. И докато в наши дни тенденцията е да се открояват все по-модерни и различни имена, то все пак остава и традицията, съхраняваща вековни и славни имена.

Такова старо и славно име е името Александър. То се нарежда сред най-известните и използвани имена по много точки на света.

Каква е символиката на името Александър и какво означава

Името Александър

Името Александър има гръцки корени, но е сред най-популярните и разпространени имена в Русия, където немалко славни лидери са го носели. Буквалното значение на името е мъж, който защитава, затова и Александър се смята за защитник на хората.

През времето името се свързва с храброст, мъжественост и лидерство. Мъжете с това име се смятали за защитници и лидери на народа с ръководни и управленски функции. Народите са смятали, че името Александър носи слава, успехи, власт и почетно място в йерархията.

Друго народно значение за името е воин на вярата. Името носи изключителна сила, като дарява своя притежател с храброст и увереност в начинанията.

В България гръцкото име Александър се разпространява след Освободителната война, заради името на руския император Александър Втори.

Днес името Александър попада в десет от най-често избираните имена в България. Друго производно име е съкратената версия на АлександърАлекс. На гръцки то означава защитава/защита. То е универсално и може да се използва и за момчета и за момичета.

Името Александър у нас празнува 3 именни дни в годината. Първият път е празникът, посветен на Цариградските патриарси Св. Александър, Йоан и Павел. Той се празнува на 30 август.

Вторият път е на Александровден, посветен на Св. Благоверен княз Александър Невски – 23 ноември.

Третият път в годината е на 23 април, когато се чества празника Св. Мъченица Александра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest