sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Карма и Съдба»Значение на името Росица

Значение на името Росица

Значението на името Росица
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Имената са наши обозначаващи знаци още от зората на нашето съществуване. Нашето име ни придава специфична енергийна сила, която е индивидуална според нашите качества и призвание.

През годините традициите в кръщаването на децата се подменя значително. Миналите народи са се придържали към предсказанията и традиционните схващания. Затова имената в миналото са се свързвали с определени символи и значения.

Някои хора са кръщавали децата си на роднини или според суеверни вярвания. В съвременни дни тенденциите изглеждат променени. Отличава се модата за все по-актуални и универсални имена. Въпреки това, някои хора остават верни на традициите и съхраняват старите български имена.

Такова българско име е Росица. Обикновено то се свързва със символиката на цветята и кръщаването с това име произтича от наближаването или скорошното отминаване на българския празник Цветница.

Какво означава името Росица?

Името Росица е старовремско име, което идва от корена „роса“ и съответно „росен“, Те означават „чист и благодарен“. Първо такова име е било предназначено за мъже. Росен идва от цветето росен, за което древните легенди смятат, че около него са танцували самодиви и са оставали капчици роса след себе си. Спорно остава обаче дали цветето е кръстено след росата, или росата е кръстена след цветето.

Името Росица се заражда като производно на Росен. На славянски език Росица означава „малка росна капка“. Росата и росната капка се асоциират със свежото утро и новия ден. Росата е символ на чистата природна вода и новото начало. Затова и името Росица се свързва с пожелание за чистота и свежест, които са присъщи на сутрешната роса.

Росица

Росата се свързва още с дара, с плодородието и благодата. Затова Росица е име, което означава чиста, благодатна и символ на новото начало.

Производно модерно име на Росица е Роса. Това име напоследък добива популярност, заради своята по-съкратена форма. Роса е вид пожелателно име. Така се кръщават децата, като им се пожелава да растат чисти и свежи, точно като росата.

Женското име Росица празнува имен ден два пъти в годината. Първият е традиционният български празник Цветница или Връбница. Вторият път е на 22 март, когато се празнува Света Дросида Римска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest