Как да бъдем по-успешни?
How to Be More Successful?Kako biti uspešniji?
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Как да бъдем по-успешни?

Как да бъдем по-успешни?

успех
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Трудно е човек да постигне желаното в живота и затова не всеки стига до осъществяване на тази мечта. В повечето случаи успехът е плод на усилия, труд и време, на посвещаване на целта, която се гони, на постоянство и търпение.

За всеки човек понятието успех има различно измерение и затова е добре да се даде някаква обща оценка на понятието, за да сме наясно за какво влагаме усилията си.

Дефиниране на понятието успех

Като цяло за болшинството хора понятието успех се заключава в осъществяване на набелязаните цели в живота. Други го дефинират като еквивалент на щастието. Ако си щастлив, значи си успял. Който се чувства така, може да се определи като успешна личност, тъй като в голяма степен личното усещане на удовлетворение е знак за успешност.

Да бъдем успешни означава да преодоляваме трудностите и пречките по пътя към целта ни, да не позволяваме на препятствията да ни откажат от намеренията ни. Да можем да отговорим да предизвикателствата с дисциплина, постоянство, смелост и отдаденост. Така пътят към успеха е съществена част от него.

Предпоставки за постигане на успех

- Да работим това, което харесваме най-много, е условието да станем успешни - това, което истински ни харесва е единственото, което може да ни доведе до успеха. Отегчението на работа и нетърпението да дойде края на работното време няма да доведе до прогрес, нито ще ни направи успешни. Този, който обича работата си и чувства удовлетворение от нея, постига по-добри резултати.

- Поставяне на реални цели и работа върху тях - безполезните проекти, които не носят полза, само изцеждат силите и губят времето ни. Усилията трябва да бъдат насочени към постигане на голямата лична цел, тъй като големият успех е съвкупност от множество малки успехи.

- Успехът се дължи не на много работа като количество, а на качествена работа - знанието как качествено да се изпълняват задачите е разковничето към успеха, не дългото, но непродуктивно занимание с работата.

- Концентриране върху една определена задача - ако човек е затрупан с всевъзможни задачи, той не може да се концентрира върху важната цел. Нужно е да се отсява важното и да се концентрираме върху него до приключването му. Правилно е да се отложат всички останали проекти, докато не се завърши най-важният. Няколко неща едновременно рядко завършват с успешен край за всички.

- Времето за личното здраве и благополучие - докато човек гони целта си, понякога забравя за личното си здраве. Работата не е самоцел и наслаждаването от живота и възможностите, които той предлага, така се тушира стресът и се постига успех.

Съвети за постигане на успех

1. Никога не е късно да бъдеш успешен - най-важната стъпка към успеха е да се освободим от предразсъдъците и границите, които сами си поставяме. Промяната на вътрешната нагласа е това, което отваря пътя към успеха. Възрастта не е пречка към постигане на целите, с трупане на години се трупа мъдрост, която е особено важна за успешно решаване на всички задачи.

постигане на успеха

2. Да не се сравняваме с другите и да не се състезаваме с тях - истината е, че пътят към успеха е състезание, в което има само един участник - този, който гони мечтите си. Състезаването с околните унищожава мотивацията, самочувствието и вярата в собствените мечти. Създава се чувство за провал, изоставане и разочарование от самия себе си.

3. Трябва да не спираме да мечтаем и да растем заедно с мечтите си - без мечти не можем да бъдем истински успешни. Те задават главната ни цел и посоката, в която да се движим. Помагат ни да израснем като личности, зареждат ни с вяра и ни показват смисъла и мисията на нашето съществуване.

4. Планиране на успеха - мечтите са задължителни, но не достатъчно условие за успех. Нужен е план, който да превърне мечтите в реалност. Огромната доза дисциплина, смелост и отдаденост ще гарантират успеха.

5. Да се стигне до успех е нужно време, търпението е задължително условие - заобиколени сме от хиляди удобства и някак естествено очакваме успехът да бъде бърз, а понякога и лесен. Истината е, че отнема време, усилия и преодоляване на трудности, а това изисква търпение.

6. Вяра в себе си и позитивна нагласа - най-важният фактор за успех е може би несломимата вяра в себе си. Демотивацията е най-съществената пречка. Само позитивизъм, вяра, желание и дух ще ни доведат до крайната цел.

Пречки по пътя към успеха

- Засядането в социалните мрежи - следенето на социални мрежи като Фейсбук и Инстаграм е част от ежедневието на много хора. Това отнема контрола върху продуктивното ни време. Нужно е или да се постави лимит на времето, прекарвано в мрежите, или изключване от тях, за да се даде шанс на основната цел.

- Дейности, които ни изхабяват емоционално - успешният живот означава фокусиране върху неща с положителен заряд. Необходим е емоционален баланс, за да се отдадат всички сили на важните задачи.

- Нещата, върху които нямаме контрол - тревогите не водят до никъде, особено ако нямаме контрол над ситуацията. Фокусът трябва да бъде върху нещата, които можем да направим.

- Негативните хора - всеки човек прави грешки, но важно е една и съща грешка да не се повтаря. Избягването на грешното поведение да се заобикаляме с негативни хора е знак за лично израстване.

- Поставяне на себе си на последно място в списъка с приоритети - успехът в дългосрочен план няма как да се осъществи, ако собствената ни личност не е в центъра на приоритетите ни. Отсяването на важното и посвещаването на усилията към него са това, което ще осигури пътя към успеха.

Няколко навика, които ще ни помогнат по пътя към успеха

как да сме по-успешни

За да стане човек успешен, той трябва да придобие навиците, характерни за успешните хора. Ето най-важните от тях.

1. За да бъдем продуктивни, добре е всеки ден да си записваме това, което сме свършили. Така планирането на работата ни за следващия ден е продуктивно и ни подрежда приоритетите по най-добър начин.

2. Навика да практикуваме любим спорт - заседналият начин на живот изобщо не помага на стремящите се към успех. Тренирането на тялото и на ума чрез спорт повишава настроението, самочувствието и оттам и продуктивността.

3. Ежедневно създаване на нови запознанства - всяка житейска ситуация позволява създаване на ново приятелство. Понякога новите запознанства определят бъдещето ни. Личните контакти винаги са от полза.

4. Изслушване на хората - това позволява да разбираме по-добре околните и можете да ги спечелите на своя страна.

5. Времето не бива да се губи напразно, да се върши нещо смислено. Задачите трябва да се приключват в срок.

6. Не бива да се харчат безразборно пари. Правилното разпределяне на финансите дава сигурност в утрешния ден.

7. Нуждата от постоянно развитие - ученето на нови неща всеки ден развива и усъвършенства личните умения. Това е полезно за креативността и продуктивността, за обогатяване на ума и способностите. А те са основи на успешния живот.

Успехът в работата е предпоставка за успех и в личния живот. Наученото и придобитото като умения разширява възможностите в личностното общуване и дава чувство на удовлетворение и усещане за успех в отношенията с околните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest