Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Завръщането на аргонавтите

Завръщането на аргонавтите

Завръщането на аргонавтите
Снимка: Phaethon

Когато говорим за героични пътешествия, увенчани с успеха на победоносното завръщане в древните митове и легенди, обикновено се сещаме за Одисей - безсмъртният Омиров герой. Но Одисей и неговата история за пътешествие, траяло десетилетия и завършило с щастливо завръщане у дома, не би се случила, ако ги нямаше Язон и аргонавтите, които поставят началото на тези приказни и героични разкази.

Походът на Язон към Колхида и успешното похищение на Златното руно, продължава по естествения ход на събитията. Той е незабавния път, който аргонавтите поемат към дома. В тяхната компания е Медия, дъщерята на Колхидския цар, която с магьосническите си способности им помага успешно да изпълнят мисията си. Заслепена от любов по Язон, Медея премахва всички пречки, магии и невъзможни капани, поставени пред кандидатите за безценното руно и похищавайки го, те тръгват обратно към дома.

Пътят назад следва линията на всички по-нататъшни разкази за героични приключения по море, със стремежа героите да се приберат по най-бързия начин у дома. Първоначално всичко тръгва по плана, осигурен им е попътен вятър от боговете и те стремително пътуват към родния Йолк.

В историята за завръщането на аргонавтите са вложени безбройни приключенски и фолклорни мотиви на древната поезия, които по-късно ще следват една и съща схема - героите щастливо пътуват към дома, но боговете не бързат да ги върнат. Те им приготвят редица препятствия, които трябва да преминат, използвайки своята находчивост, магьоснически възможности, решителност и дори жестокост, за да стигнат целта си.

Такива моменти пред аргонавтите не липсват. Те са капанът, който преследващите ги колхидци, им устройват при устието на река Истър. Тогава хитростта на аргонавтите и жестокостта на Язон и Медея се проявяват с неочаквана сила.

Аргонавтите

Двамата герои примамват предводителя на колхидците - Абсирт в един храм и го убиват, макар че той е невъоръжен. Тежката карма, която си навличат с това деяние, е смъкната с помощта на магьосницата Кирка, която също като Медея е родственица на бог Хелиос и освобождава нея и Язон от проклятието на подлото убийство.

Пътят назад обаче трябва да премине и през други изпитания - това са срещата със Сцила и Харибда, премината успешно с помощта на богинята Хера, преминаването покрай острова на сирените, благодарение способностите на легендарния певец Орфей, както и преминаването през процепа на блъскащите се скали, където отново Хера подпомогнала аргонавтите.

Паметни са и моментите на гостуването при феакийците, срещата с бога Тритон, безценната помощ на бог Аполон, който осветявал пътя им. Последните моменти на плаването били спокойни и тази линия в описанието е продължена по-късно в Одисея. Накрая пътешествието на Язон завършило с победоносно завръщане в Йолк, където всички празнували успешната мисия на аргонавтите.

Така историята на завръщането на аргонавтите се превръща в образец за всички останали приключенски разкази в старогръцките легенди и митове.

Вижте още мита за раждането и отглеждането на Язон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest