Виолетов цвят - символика и свойства
Violet Color - Symbolism and PropertiesLjubičasta boja - simbolika i svojstva
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Виолетов цвят - символика и свойства

Виолетов цвят - символика и свойства

Виолетов цвят - символика и свойства
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В дъгата виолетовото заема последното място. Причината е, че човешкото око не може да вижда по-късо излъчване. Друга характеристика на виолетовото е, че се получава от сливането на два противоположни цвята - син и червен.

Това е най-твърдият цвят в дъгата. Древните са смятали, че от небето се спуска лилав пламък към земята, който е по-висок от бялата светлина. Затова и лилавото винаги е било символ на редки и скъпи неща. Оттам му се приписват и много чудодейни свойства.

Смята се, че лилавият цвят помага за различни болести. Той успокоява, подобрява и стабилизира зрението. На късогледите се препоръчва да гледат в лилавия цвят непрекъснато 10 минути, за да подобрят зрението си.

На този цвят се залага и в психологически план. Той е силен коз в борбата срещу тъмните сили, защото придава свръхестествена мощ на тези, които го притежават. Границите между материалния свят и този на фините енергии се размива в присъствие на лилавия цвят.

Определят лилавото е студен цвят, но ако се гледаме, веднага забелязваме и топлите му нюанси. Затова в психологията той олицетворява единството на противоположностите, а това го прави мистериозен и вълшебен. Тези, които могат да виждат аурата твърдят, че когато в нея присъства много виолетово или цветът доминира над останалите, това е знак, че душата е чиста, освободена от пороците и страстите на материалния свят.

Виолетов цвят

Лилавият цвят на очите е нещо, което безспорно вълнува силно хората. В живота е невъзможно да се срещнат истински лилави очи. Все пак нюансите на цвета в оцветяването на ириса будят възторг сред околните.

И ако за цвета на очите не можем да се наслаждаваме на доминацията на виолетовото, то в облеклото това не представлява проблем. Психолозите приписват на лилавите тонове способност да засилят интуицията на човека и затова е добре да заложим на този цвят в облеклото, ако ни предстои нещо важно, което изисква да мобилизираме интуицията си в максимална степен.

Люляковият нюанс се свързва и с романтиката, сантименталността, изтънчеността и е подходящ за творчески настроени личности, както и за всеки, който толерира съвършенството навсякъде в живота.

Виолетовото има много нюанси, комбинира се с всякакви цветове и изненадващо установяваме колко е универсален в своята същност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest