sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Откриха фосил на динозавър на 300 милиона години

Откриха фосил на динозавър на 300 милиона години

Фосил на гущер на 300 милиона години е открит на плажа в Канада
Снимка: Laura MacNeill/cbc.ca
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Гимназиалната учителка Лиза Сен Кьор Кормие се разхождала с кучето си близо до дома си на канадския остров Принц Едуард, когато нещо привлякло вниманието ѝ. Тя често намирала морско стъкло, когато се разхожда там, но този ден и се сторило, че е забелязала клон или корен на дърво, стърчащ от пясъка. Но когато се вгледала, разбрала, че това нещо има гръдна клетка, гръбнак и череп.

Кормие, която е била учителка по природни науки в средното училище, веднага разбира, че това всъщност е вкаменелост. Но тя никога не си е представяла колко рядка и стара е тази вкаменелост и вълнението, което ще възникне от откритието и онзи ден. Снимка на фосила, намерена от Кормие, се озова на бюрото на Джон Калдър, геолог и палеонтолог от Халифакс, Нова Скотияю, след като семейството и започнало да се свързва с експерти относно нейното откритие.

Калдър е запознат с района, тъй като е написал книга за геологията на остров Принц Едуард. Според него се оказва, че фосилът вероятно е на около 300 милиона години, вероятно от вид, който вече не съществува. Това е преди юрския период, когато динозаврите са бродили по земята преди около 200 милиона години. От този период не са открити много екземпляри, така че находката се счита за невероятна.

Нещо подобно се случва на всеки 50 до 100 години. Вкаменелостта вероятно наскоро е била изложена на стихиите и е имало опасност да бъде отнесена от прилива. Вероятно животното е влечуго или негов близък роднина, но може и да е неизвестен вид, казва Калдър.

Калдър съставя план, опакова екипировката си и на 26 август отива до остров Принц Едуард, за да изкопае внимателно вкаменелостите с екипа на Parks Canada. След като разглежда отблизо вкаменелостта, той и неговият екип за разкопки се заемат с работа. Те деликатно изкопават два фута надолу в скалната основа, за да направят изкоп около скелета.

Повече от пет часа по-късно всички изпитват облекчение, когато скелетът е внимателно изваден на три части, заобиколен от скала. След това работниците от Parks Canada закарват вкаменелостите 36 мили през острова до импровизирано палеонтологично хранилище в Гринуич, където ще бъдат съхранявани, докато не бъдат преместени отново в палеонтологична лаборатория в Нова Скотия за компютърна томография.

Калдър казва, че искат да видят какво има вътре в скалата и да получат по-добра представа как безопасно да премахнат вкаменелостите. След като фосилът бъде сканиран, той може да бъде изпратен в Националния природонаучен музей Смитсониън в окръг Колумбия или в Канадския музей на природата в Отава, където експертите ще премахнат цялата скала около скелета и ще започнат да изучават екземпляра.

Вероятно ще отнеме година, за да се разбере какво точно е това според Калдър. В крайна сметка учените, които ще публикуват научна статия за това, ще решат как да се нарече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest