sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Петте типа психологическа сила

Петте типа психологическа сила

Петте типа психологическа сила
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
Препоръчано за теб:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
Виж ››

Сещате ли се за лидер, когото познавате, който разчита на способността си да дисциплинира или възнаграждава хората, за да свършат нещо? След това си припомнете за лидер, който е известен експерт в своята област или на когото наистина се възхищавате заради неговата почтеност.

Какво е чувството да работиш за тези лидери и кой е получил най-доброто от вас? Начинът, по който един лидер се държи с вас и колко ефективно работите в резултат на това, може да зависи от източника на неговата власт. И не е необходимо тя да идва от официалния му статус или титла.

Социалните психолози Джон Френч и Бертрам Рейвън са изследвали този феномен преди повече от половин век. Въпреки възрастта си техните изследвания все още могат да ни помогнат да разберем защо някои лидери ни влияят, доколко сме подготвени да приемем тяхната власт и ако сте лидер, как можете да развиете нови бази на власт, за да извлечете най-доброто от хората си.

Разбиране на психологическата сила

През 1959 г. Френч и Рейвън описват пет форми на властта, базирани на 5 типа психологическа сила:

- Легитимна – тя идва от убеждението, че човек има формалното право да отправя искания и да очаква от другите да бъдат съобразителни и послушни;

- Компенсационна (на база награждаване) – тя е резултат от способността на един човек да компенсира друг за съответствие;

- Експертна – тя се основава на високите нива на умения и знания на дадено лице;

- Референтна (естествена, нормална) – тя е резултатът от възприетата от човека привлекателност, достойнство и право на уважение от другите.

- Принудителна – тя идва от убеждението, че човек може да накаже другите за неспазване.

Шест години по-късно Рейвън добави допълнителна сила:

- Информациона – тя е резултат от способността на човек да контролира информацията, от която другите се нуждаят, за да постигнат нещо.

Като разберете тези различни форми на власт, можете да се научите да използвате положителните с пълен ефект, като същевременно избягвате отрицателните основи на властта, на които мениджърите могат инстинктивно да разчитат.

Основи на властта

Петте типа психологическа сила

Нека изследваме основите на властта на Френч и Рейвън в две групи според това откъде идва психологическата сила – позиционна и лична.

Позиционни източници на психологическа сила

Легитимна власт

Президент, министър-председател или монарх има законна власт. Същото важи и за главен изпълнителен директор, религиозен служител или началник на пожарната. Избирателните мандати, социалните йерархии, културните норми и организационната структура осигуряват основата за легитимна власт.

Този тип власт обаче може да бъде непредвидим и нестабилен. Ако загубите титлата или позицията, законната ви власт може незабавно да изчезне, защото хората са били повлияни от позицията, която сте заемали, а не от вас.

Освен това обхватът на вашата власт е ограничен до ситуации, които другите смятат, че имате право да контролирате. Ако шефът на пожарната каже на хората да стоят далеч от горяща сграда, например, те вероятно ще го слушат. Но ако се опита да накара двама души да се държат по-учтиво един към друг, те вероятно ще пренебрегнат инструкцията.

Сила на наградата

Хората с власт често могат да раздават награди. Повишения, поощрения, желани назначения, възможности за обучение и обикновени комплименти – всичко това са примери за награди, контролирани от хората „на властта“. Ако другите очакват, че ще ги възнаградите за това, което правят, има голяма вероятност те да направят това, което искате.

Проблемът с тази мощна база е, че може да не е толкова силна, колкото изглежда на пръв поглед. Надзорните органи рядко имат пълен контрол върху увеличенията на заплатите, мениджърите често не могат сами да контролират повишенията и дори изпълнителните директори се нуждаят от разрешение от своите бордове на директори за някои действия. Освен това, когато изразходвате наградите или когато наградите нямат достатъчно възприемана стойност, силата ви отслабва.

Изключенията от това са похвалите и благодаря. Обичаме да ги получаваме и, най-хубавото от всичко, те са свободни да дават!

Принудителна сила

Петте типа психологическа сила

Този източник на власт също е проблематичен и с него може да се злоупотребява. Нещо повече, може да предизвика недоволство или негодувание сред хората, към които се прилага.

Заплахите и наказанието са обичайни инструменти на принуда. Използвате сила на принуда, когато намеквате или заплашвате, че някой ще бъде уволнен, понижен в ранг или ще му бъдат отказани привилегии. Въпреки че вашата позиция може да ви позволява да направите това, това не означава, че имате волята или оправданието да го направите. Понякога може да се наложи да наказвате хората в краен случай, но ако използвате принудителна сила твърде много, хората ще си тръгнат. Може също така да рискувате да бъдете обвинени, че ги тормозите.

Информационна сила

Да имате контрол над информацията, че другите се нуждаят или искат, ви поставя в мощна позиция. Да имате достъп до поверителни финансови отчети, да сте наясно кой трябва да бъде съкратен и да знаете къде отива вашият екип за годишния си „ден за парти“ са примери за информационна сила.

В съвременната икономика информацията е особено мощна форма на власт. Силата произтича не от самата информация, а от достъпа до нея и от възможността да я споделяте, задържате, манипулирате, изопачавате или прикривате. С този тип сила можете да използвате информацията, за да помогнете на другите или като оръжие или инструмент за договаряне срещу тях.

Лични източници на психологическа сила

Разчитането само на тези позиционни форми на власт може да доведе до студен, технократичен, беден стил на лидерство. За да бъдете истински лидер, имате нужда от по-силен източник на власт от титла, способност да награждавате или наказвате или достъп до информация.

Експертна сила

Когато имате знания и умения, които ви позволяват да разберете ситуация, да предложите решения, да използвате солидна преценка и като цяло да превъзхождате другите, хората ще ви слушат, ще ви вярват и ще уважават това, което казвате. Като експерт по темата, вашите идеи ще имат стойност и другите ще търсят от вас лидерство в тази област.

Нещо повече, можете да разширите увереността си, решителността си и репутацията на рационално мислещ в други теми и въпроси. Това е добър начин да изградите и поддържате експертна власт и да подобрите своите лидерски умения.

Референтна сила

Петте типа психологическа сила

Референтната сила идва от това, че един човек харесва и уважава друг и се идентифицира с него по някакъв начин. Знаменитостите имат референтна сила, поради което могат да влияят на всичко - от това какво купуват хората до това кой политик избират. На работното място човек с референтна сила често кара всички да се чувстват добре, така че има тенденция да има голямо влияние.

Референтната власт може да бъде голяма отговорност, защото не е задължително да правите нещо, за да я спечелите. Така че с нея може да се злоупотребява доста лесно. Някой, който е симпатичен, но му липсва почтеност и честност, може да се издигне до власт – и да използва тази власт, за да нарани и отчужди хората, както и да спечели лична изгода.

Разчитането само на референтна сила не е добра стратегия за лидер, който иска дълголетие и уважение. Когато се комбинира с експертна сила обаче, може да ви помогне да бъдете много успешни.

Как да използвате психологическата сила

Всеки е способен да държи власт и да влияе на другите: не е необходимо да имате важна длъжност или голям офис. Но ако разпознаете различните форми на власт, можете да избегнете влиянието на тези, които използват по-малко позитивните – и можете да се съсредоточите върху развитието на експертна и референтна сила за себе си. Това ще ви помогне да станете влиятелен и ефективен лидер.

Приложете това към живота си:

- Прегледайте всяка психологическа сила и запишете кога и как сте я използвали;

- Запитайте се дали сте използвали силата правилно. Обмислете очакваните и неочакваните последствия и решете какво ще направите по различен начин следващия път;

- Помислете за хората, които имат власт и влияние над вас. Какви източници на енергия използват? Използват ли силата си правилно? Когато е необходимо, разработете стратегия за намаляване на нелегитимното използване на власт над вас от някой друг;

- Когато се почувствате безсилни или прекалено повлияни, помислете как бихте могли да възвърнете собствената си сила и контрол. В края на краищата никога не оставате без енергия. Стремете се да сте по-наясно със силата, която имате, и я използвайте, за да получите това, от което се нуждаете – хуманно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest