sanovnik.bg»Статии»Мистерии»В човешкия мозък се борят ангел и дявол

В човешкия мозък се борят ангел и дявол

Нина НордНина Норд
Джедай
788549
В човешкия мозък се борят ангел и дявол
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Загадките на човешкия мозък карата хиляди учени по света да работят от сутрин до полунощ, и понякога специалистите стигат до интересни изводи за най-важния орган в тялото ни.

Учени от калифорнийския институт по неврологични изследвания неотдавна стигнали до необичайни изводи, получени в резултат на поредното изпитание на мозъка.

Оказва се, че в човешкия мозък постоянно тече бурна битка – тя се развихря между отделните му части. Условно учените кръстили тези части „ангел” и „дявол”.

Според учените ангелската част на мозъка си използват като цяло хора с много силна воля, които са способни на жестока самокритика и съответно самоконтрол.

Слабохарактерните хора, които вечно имат нужда някой да ги тласка напред, се поддават на дяволската част на мозъка си. Изследването се провело с доброволци, на които се предлагал избор от различни ястия.

Резултатът бил интересен – някои веднага избирали не особено вкусната, но полезната храна, други избирали ястия, които били изключително калорични и мазни, но затова пък и доста вкусни и апетитни на вид.

Специални датчици показали, че в момента, в който хората избирали вкусна, но не и полезна храна, в мозъка им се активирала така наречената зона на дявола.

Другите, които избирали полезното пред вкусното, имали стабилен баланс между двете зони, което им дало възможност да се ориентират към по-здравословните продукти.

Според учените получените резултати най-вероятно ще помогнат при разработване на персонални диетични програми за хора, които имат наистина голям проблем с килограмите.

В продължение на повече от две столетия учените водят спорове за това има ли подобно разграничение в човешкия мозък и най-накрая стана ясно, че мозъкът може да се противопостави на изкушението.

Според изследователите по-нататъшната работа на специалистите в тази насока ще помогне за изграждането на пълна теория за това, как в човешкия мозък работи самоконтролът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
02.04.2014 00:24
Винаги бих предпочела сладкото пред полезното :D По тази логика повече контрол над мозъка ми има "дяволската" част.
1
0