sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Отношенията с околните»10 техники за успешна манипулация

10 техники за успешна манипулация

10 техники за успешна манипулация
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Често в ежедневието се случва човек да действа прибързано в някоя емоционална ситуация и после да съжалява за това. В голяма част от случаите такива моменти се случват, защото попадаме под действието на манипулатори, които знаят как да боравят с психологията. Ето някои от техните трикове.

1. Чувство за общност и изискване за незабавно действие - всеки иска да бъде част от някаква общност. Това е заложено чувство у човека. Заради него той е склонен да прибързва, потикван от рекламни покани и съобщения, че лимитът скоро ще бъде достигнат, а това обикновено не отговаря на истината.

2. Факти и мнения губят своята автономност - всеки манипулатор се стреми да вкара своята жертва в среда от илюзии, където неговото мнение изглежда единствено правилно. С трикове, добре познати на всеки, като критиката, се подготвя нечие уволнение или понижение в длъжност и обратно.

3. Използване на добре познати стереотипи - в съзнанието на всеки има изградена представа за нещата, но тя рядко може да се постигне в реални условия. Стремежът обаче да се идентифицираме с тях на принципа на сходството може да се използва умело за манипулация. В такъв случай е добре всеки да прецени дали не е по-добре да бъде самия себе си, отколкото да се мъчи да подражава на някого.

4. Вярата е важна и не е нужно да се мисли - основна задача на всеки манипулатор е да парира способността на човека за трезв размисъл, затрупвайки го с фалшива информация. Жертвата си мисли, че взима самостоятелни решения, а всъщност това е пълна илюзия, защото изпълнява програмата за манипулиране.

5. Услугата - голяма и малка - манипулаторите често използват този трик-молят някого за голяма услуга и когато той откаже, те искат нещо съвсем малко и изпълнимо. Неудобството на първия отказ налага на жертвата да приеме втория път и да изпълни искането.

Манипулация

6. Използване на специализирана терминология - този метод на манипулация цели да обърка отсрещния човек, той да се почувства некомпетентен. После разговорът може да се насочи към желаната посока.

7. Фрагментирана истина - това е представяне на събития в желана светлина и прикриване на факти, които е по-добре да не излизат на показ.

8. Предишното съгласие - манипулаторът често използва трик, при който убеждава жертвата си, че трябва да му съдейства на база на предишно съгласие за помощ. Всяка помощ обаче се прави за конкретна ситуация, а не изобщо.

9. Повторението - непрекъснатото повторение на някаква мисъл или идея се превръща постепенно в нещо, с което свикваме и смятаме, че се нуждаем. Рекламите действат на този принцип.

10. Непродуктивни аргументи - използването на думата защото е ключово, то ни кара да мислим, че манипулаторът е по-компетентен и добре запознат и му даваме инициативата в негови ръце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest