sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Тъмната психология - що е то?

Тъмната психология - що е то?

тъмна психология
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Тъмната психология се свързва с изкуството и науката за манипулация и контрол на ума. Докато психологията изучава човешкото поведение и основно нашите мисли, действия и взаимодействия, така наречената "тъмна психология" изучава вид поведенчески модел, чрез който хората използват тактики на мотивация, убеждаване, манипулация и принуда, за да получат от другите това, което искат.

В психологията съществува терминът „тъмна триада”, който е тясно свързан с така наречената „тъмна психология”. Тъмната триада е комбинираното име на три патологични състояния: нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм (манипулация на другите). Понякога тези качества се прибавя и битов садизъм. Този модел се нарича "тъмна тетрада".

Днес някои психолози смятат, че въпреки че нарцисизмът, психопатията и макиавелизмът имат индивидуални характеристики, всички те имат общо ядро - незачитане на интересите и чувствата на другите.

Важното е, че един и същ човек може да бъде надарен както с чертите само на нарцисист или психопат, така и с всички качества, характерни за представителите на тъмната триада на личността, тъй като в много точки те са в контакт помежду си.

Трябва да се отбележи, че макар в психологията тъмната триада да се счита за патология, в ежедневието тези хора могат да постигнат изключителен успех, именно поради наличието на горните характеристики.

С прости думи, макиавелистите често израстват в успешни лидери благодарение на пълната им липса на емпатия и феноменалната им способност да манипулират други хора, а нарцисистите са толкова егоцентрични, че ще изскочат от кожата си, само за да станат по-добри от другите в тяхната позиция.

Психопатия

Психопатията (антисоциално личностно разстройство) понякога се нарича най-тъмната от чертите на триадата - поради неспособността за съчувствие, проблемите със самоконтрола и незачитането на правилата, човек причинява много вреда на другите. Психопатите са патологични лъжци и техните отношения с хората се основават на манипулация и експлоатация. Те са неспособни на грижа и съчувствие към другите, дори не се притесняват, че могат да бъдат хванати в лъжа.

психопатията е част от тъмната психология

Макиавелизъм

Тази черта на хората преди всичко характеризира желанието им да постигнат целите си, без да мислят за последствията. Носи името на Николо Макиавели, италиански мислител от 16-ти век. Той вярвал, че истинският владетел може да постигне това, което иска, само с помощта на измама, хитрост и манипулация. Макиавелизмът също се свързва големи амбиции. Хора с преобладаване на тази черта са способни на изграждане на дългосрочни планове и адекватна оценка на рисковете.

Нарцисизъм

Нарцисизмът е нездравословно самолюбие и арогантност към другите.

Нарцистичните хора вярват, че техните интереси са по-важни от другите и нуждите трябва да бъдат удовлетворени първо. Те искрено вярват, че са с глава над всички останали. Също така, нарцисистите не могат спокойно и адекватно да реагират на критика, не правят компромиси, не обръщат внимание на желанията на другите.

Поради това те трудно създават приятели и поддържат връзки. И това ги прави самотни. На първата среща нарцисистите може да изглеждат доста мили хора. Но всъщност те презират всички, освен себе си, и доста скоро това излиза наяве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest