sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Магии, Вещици и Проклятия»Отровните билки във вещерството

Отровните билки във вещерството

отровни билки във вещерството

Древният лечител Парацелз ни е оставил мъдрото заключение, че само дозата е това, което прави едно вещество отрова или лекарство. Отровните растения лекуват едни от най-сериозните болести, но и убиват. Открай време някои растения се използват точно като отрови. Тук веднага се сещаме за вещиците, бъркащи отвари с неизвестно какви съставки в тях.

Всъщност не е трудно да се създаде рецепта за отровна отвара, като се знае кои билки са отровни. Ето по-известните отровни билки във вещерството:

Седефче

Тази билка носи в себе си голяма сила. Използва се както при атака, така и при отбрана срещу магически сили. Във вещерството се използват листата на седефчето. Растението е отровно, но се използва и с лечебна цел. Този вид е защитен, затова събирането на билката от нейните естествени находища е забранено.

Бучиниш

Според някои разбирания това растение е билка, други го приемат за плевел, но във вещерството и в историята това е растението, с което е убит древногръцкият философ Сократ. В древна Гърция това растение е използвано като отрова за осъдените на смърт.

Беладона /кучешко грозде/

кучешкото грозде е отровна билка

Този храст от Картофовото семейство е с обли зелени листа и лилави цветове. Силната токсичност на беладоната се дължи на алкалоида атропин. Листото може да убие възрастен човек, но все пак най-отровен е коренът. Като повечето отровни растения беладоната може да бъде и лекарство, а също и козметично средство. Смята се, че император Октавиан Август е отровен точно със сок от плода на беладоната.

Мазилката на вещиците

В езическите ритуали се използва смес, съставена от отровни билки. Ползва се за засилване на гадателските способности. В състава има семена от татул и блян. За да се увеличи нейната сила, може да се добавят и плодчета лудо биле (беладона). Билките в тази смес имат халюциногенно действие и при предозиране настъпва смърт.

- Татул - още един представител на семейство Картофови има отровно действие, това е татулът. Всички видове са отровни, с психотропно действие. Използва се както като отрова, така и като халюциноген. Алкалоидите в растението са и традиционни лекарства по света.

- Блян /попадийка, буника/ - това двугодишно тревисто растение е много използвано магическо средство пред Средновековието, а по-късно е основно анестетик. При поглъщане действа като силно халюциногенно средство, тъй като е отровно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest