Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»Защо сънуваме миналото си?

Защо сънуваме миналото си?

Сънуваме миналото

Тайните на спящия ум са занимавали хората от дълбока древност и продължават да предизвикват интерес и днес. Науката психология твърди, че сънищата са по-важни, отколкото си мислим.

В етапа на REM съня вече нямаме достъп до конкретни спомени за неща, които са се случили в миналото, докато сънуваме. Но все още имаме достъп до основни спомени за хора и места, които са гръбнакът на сънищата ни. Същевременно активността в областта на мозъка, където се случват емоционалните процеси, се повишава силно и така се получава емоционален разказ, обединяващ тези спомени.

Друга част от мозъка, контролираща способностите ни за логическо мислене и вземане на решения, също се изключва. С тази разлика в мозъчната активност при бодърстване и сън обяснява защо сме само наблюдатели в съня си на случващото се. Така можем да си обясним цялостната картина на това, което става, докато спим.

Често сънуваме различни типични ситуации, например неща от миналото си. Защо се случват тези сънища? Отговорът е същият, както и за други типични ситуации - може би те имат еволюционна функция, изпитваме сценарии, които са важни за нашето оцеляване и движение напред. Съществува и вариант да се отработва емоционална травма по този начин, но това пак се свързва с идеята за оцеляването на индивида.

Как да тълкуваме сънищата и конкретно сънища, свързани с миналото ни, нужно ли е изобщо това? Бащата на психоанализата - Зигмунд Фройд подкрепя нуждата от тази дейност, твърдейки, че тълкуването на сънищата е път към познанието за дейностите на ума.

Емоционалният тон на съня отразява това, което умът ни счита за важно. Опирайки се на това виждане можем да обърнем поглед на сънищата, свързани с миналото ни. Такъв сън несъмнено е свързан с идеите за бъдещето на сънуващия. И ако тези картини са спокойни и щастливи, това очакване ще се пренесе в реалността в бъдещите няколко месеца.

Защо сънуваме миналото си?

Все пак психолозите, занимаващи се с проблемите на съня, казват, че при такъв тип сънища трябва да държим сметка, че нещо в настоящата реалност, някакъв проблем, е свързан с миналото, вероятно е преживян в минало време.

Това ни напомня индиректно, че този път не бива да допускаме грешка и трябва да отработим ситуацията правилно.

Възможно е и сънят да напомня за нещо, което не е решено в миналото и чака своето разрешение.

Не бива да се изключва и предупреждението, че е време да загърбим миналото и да гледаме напред в бъдещето.

Така според житейската ситуация в момента в реалността, можем успешно да тълкуваме и значението на този сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest