Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Мита за пристигането на аргонавтите в Колхида

Мита за пристигането на аргонавтите в Колхида

Мита за пристигането на аргонавтите в Колхида

Древногръцкият свят е изпълнен с митове за героични подвизи и славни времена. Те оставят следи на човечеството под формата на паметници, храмове и древни градове, за да напомнят, че е съществувало паметно време на велики божества и герои.

Митовете на елинските народи са едни от най-богатите истории на символи, значения и поуки. Те пресъздават велики сюжети, изпълнени с обрати и подвизи. Нерядко древногръцките истории разказват за места, които са били поле на изяви, борби и велики войни.

Такова е и мястото Колхида – град, който се прочува из гръцките народи като място на развита търговия. Името Колхида за пръв път се споменава в писмените творби на авторите Есхил и Пиндар през първото хилядолетие пр. н.е.

Градът бил известен със своите плодородни земи, откъдето се произвеждали конопът, восъкът, смолата, дървесината и ленът. В период на 6-2 век пр. н. е. на територията на Колхида се издигало величественото Колхидско царство.

Какво гласи митът за пристигането в Колхида

Аргонавтите били отправени към града Колхида, но преди това трябвало да минат през много страни. Първо, приближили остров, от който се извисила огромна птица, от която паднало перо. То се забило в героя Оилей и той изпуснал веслото на кораба.

Aргонавтите в Колхида

Неговите другари измъкнали забитото перо и видели, че то всъщност представлявало стрела. В този миг полетели още птици, но Клитлий бил готов за тях със своя лък, с който стрелял птиците. Накрая аргонавтите разбрали, че това са птиците стимфалиди. Ятото птици полетяло над тях, но те успели да се защитят със своите щитове.

След това слезли на брега Аретиада, където срещнали няколко корабокруширали младежи, идващи от Колхида. Аргонавтите нахранили младежите и им дали нови дрехи. След това разказали на младежите целта на своето плаване – да отидат при цар Еет и да поискат златното руно, завещано на Язон.

Младежите побързали да предупредят аргонавтите за жестокостта на Еет, който в никакъв случай нямало да им отстъпи руното. Въпреки това завидната решеност на аргонавтите не стихнала. Те се отправили напред с кораба Арго и приближили брега на Колхида – градът до столицата на цар Еет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest