Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Мита за раждането и отглеждането на Язон

Мита за раждането и отглеждането на Язон

Мита за раждането и отглеждането на Язон

Митовете предават славни истории за героични подвизи, велики божества и мистични създания, които се предполага, че са обитавали древните земи.

Древногръцката митология е изключително пъстра и богата на знаменити разкази за забележителни герои.

Язон е едно от тези древни имена, свързващи се с различни събития и повратни моменти.

Една от най-вълнуващите истории за Язон е тази, която описва неговото раждане и ранните години на отглеждането му.

Митът за раждането и отглеждането на Язон

Кретей, братът на цар Атамант, построил град Йолк. Той се разраснал с годините и се славел с плодородни земи, развито мореплаване и процъфтяваща търговия. Така град Йолк се превърнал в богато място. След като Кретей загинал, на престола се възкачил синът му Езон. За зла участ обаче брат му Пелий му отнел властта и го принизил да живее като обикновен гражданин.

По това време на Езон се родил първороден син – хубаво и малко момченце. У Езон обаче се събуждат страховете, че Пелий ще посегателства върху живота на новороденото бебе. Заради тези страхове, Езон покрива своето дете и лъже останалите, че то е починало след раждането.

След като заблудил останалите, Езон занася сина си в планината Пелион при най-мъдрия кентавър по това време – Хирон. Той оставя малкото момченце в пещерата, където да бъде отглеждано и възпитавано от кентавъра.

Хирон дава на малкото новородено бебе името Язон. С негова помощ, момченцето се научило на всичко – как да борави с оръжия, как да стреля, да се бие с меч и копие, как да свири и на всички други житейски уроци, които самият той знаел.

Така Язон израснал като изкусен ловец, който нямал равен на себе си. Той притежавал ненадмината храброст и сила, а хубостта му била нечовешка. В първите двадесет години от своя живот Язон израснал под покровителството на кентавъра Хирон.

Накрая решил да прекрачи склоновете на планината и да отиде в град Йолк, където да поиска своята законна власт обратно от чичо си Пелий. Така започва героичният живот на древногръцкия герой Язон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest