Мита за Млечния път

мита за млечния път

Вселената – необятна, тайнствена и задаваща все по-неразгадаеми въпроси пред човека. От всички галактики в нея обаче има една, която се отличава и предизвиква най-голям интерес от древни времена до днес – Млечният път.

Млечният път е космическо явление, за което още древногръцките народи сформират свои вярвания и тълкувания. Млечният път е небесно бяла ивица, сформирана от съзвездия. Нейната форма наподобява река, която сякаш се излива върху пространството.

Безспорно красиво явление, Млечният път събира в себе си съзвездия като Малко куче, Еднорог, Колар, Бик, Персей, Жираф, Орел, Андромеда и редица други ненагледни съзвездия, които украсяват Космоса.

Заради своя мистичен характер, Млечният път става и все още е обект на много различни теории, някои от които се раждат в миналото и се съхраняват днес под формата на митове и легенди.

Ето какво гласи митът за Млечния път:

Според мита, всичко започва в Древна Гърция, когато се ражда Херкулес – синът на бог Зевс.

Богът на светкавиците бил много щастлив, но искал синът му да получи божествена сила. За целта Зевс заповядал на Хермес – пратеникът на боговете, да вземе Херкулес и да го отнесе на Олимп, където да бъде закърмен от богинята Хера.

млечния път

Заповедта била изпълнена и Херкулес бил отведен при Хера, която го приела в обятията си и започнала да му дава майчиното си мляко. В един момент тя яростно отблъсква детето и в нея се събужда невиждана омраза към него. В желанието си да премахне детето от гърдите си, кърмата на Хера се разлива и потича подобно на река по небето.

Смята се, че по този начин се образува небесната река и галактика, известна като Млечния път. От майчината кърма на богинята Хера пък идва и названието на галактическото образувание. Съществуват още редица легенди и митове от различни народи като друго известно название на Млечния път е и Кумовата слама.

Далеч от мистичния характер на Млечния път обаче, всъщност това е галактика, образувана от по-ярки и по-тъмни звезди, образуващи гигантски звездни системи. Нашата галактика има планетарна система, към която принадлежи Слънцето и няколко планети, от които Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest