Кой е римският бог Марс?

Кой е римският бог Марс

Марс е име, което асоциираме с планетата от Слънчевата система, но и с римската митология и по-специално – името на бог Марс.

Римската митология се слави с паметни божества, герои, творци и събития. Едно то най-забележителните имена е това на бог Марс. Той е известен като богът на войната и един от най-почитаните божества в древния град Рим. Голямата почит и възхвала към Марс се оправдава от факта, че почти всеки патрицианин мъж бил свързван с военните.

Ето какво обаче още трябва да знаете за бога на войната Марс:

В ранната история Марс бил приеман като бог на плодородието, както и покровител на едрия рогат добитък. През течение на времето неговата роля към земята ставала все по-значителна, като към неговите защитни функции се приобщават смъртта, подземния свят и накрая войната.

Марс е баща на двама близнаци – Ромулус и Рем, които има от Вестал Реа Силвия. Известните близнаци се смятат за основатели на древния град Рим, затова и римските граждани по-късно се самоопределят като синове на бог Марс.

Заради призванието на Марс, той е изобразяван в битка, а облеклото му обикновено включва шлем, щит и копие. На повечето изображения Марс е придружаван от два духа, известно като Фуга и Тимор. Те олицетворяват бягството и страха, а идеята е, че Марс кара врага да бяга и да се крие от него на бойното поле.

В ранните римски произведения Марс е асоцииран не само с битката, но и със силата и мъжеството. Заради това, богът е свързван с периода на земеделското плодородие и засаждането.

В гръцката митология Марс е известен като бог Арес, но не добива такава широка популярност сред елините така както е възхваляван вред римляните.

За честване на силата и величието на бог Марс се приема месец март, като през него се обявявали редица фестивали, събития и жертвоприношения, които да почетат неговото божество. В знак на уважение, римляните жертвали бикове, прасета и овци. Събитията са били най-често с военна тематика, но някои от тях били свързани със селското стопанство, реколтата и ролята на бог Марс за съхраняването на природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest