sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митични Същества»Баба Яга - всичко за приказната вещица

Баба Яга - всичко за приказната вещица

Баба Яга - всичко за приказната вещица

Детските приказки и разкази още от древни времена играят ключова роля във възпитанието и израстването на най-малките. Те отключват фантазията на децата и им дават образци на герои, на които да подражават.

Приказките в детството се разделят на два типа. В първите се изтъква ролята на добрите герои, които извършват славни подвизи, и са се възхваляват техните човешки качества. Другият тип приказки внушават образите на злодеите – тези, на които децата не трябва да приличат.

Историите с лошите герои често се използват от родителите като закана или заплаха, че при извършена беля, децата ще бъдат навестени от въпросните злодеи. Най-отличителният и широко разпространен пример за такава история е тази с Баба Яга.

Интересни факта за вещицата Баба Яга

Баба Яга е митично създание със славянски произход. Още от древни времена вещицата е описвана като зла жена, която има мистични сили. Основните характеристики на Баба Яга са метлата, с която лети и се движи в небето, и големият остър нос.

В различните култури Баба Яга има различни форми и названия, като в Италия тя се нарича Бефана. Смята се, че срещу 6 януари тя пуска през комина сладкиши за послушните деца и въгленчета за непослушните.

В Русия Баба Яга се изобразява с бяла коса и се движи, подпирайки се на чукало. Тя замита своите следи чрез метла, която също използва за слагане на хляб в пещта.

Баба Яга

В българския фолклор Баба Яга се приема за вещица с тъмни сили. Тя буди страх у децата, тъй като се вярва, че тя може да ги изяде, като ги постави в големи казани. За възрастните Баба Яга също е заплаха, защото вещицата е способна да им направи зли заклинания и магии.

Не във всяка приказка Баба Яга е изцяло лош герой. В някои тя се изобразява като справедлив злодей, който наказва виновните, но и поощрява добрите, като им помага да се измъкнат от бедата. В повечето истории основната сила на Баба Яга е да предсказва бъдещето и да дава магично кълбо на добрия герой, като така го отведе до постигане на неговата цел.

Не е установено точното тълкуване на името Яга. Според някои то идва от гръцката дума „агатос“, която означава добър. Други свързват Яга с думата „йага“, а оттам с името Йогина, което принадлежи на вещата вълшебница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest