Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Как да преборим трудното събуждане

Как да преборим трудното събуждане

Как да преборим трудното събуждане

Ако изпитва изключително трудност да ставате рано, то трябва да знаете, че не сте сами. Повечето хора се събуждат, чувствайки се недоспали и уморени.

Макар че късното лягане се смята за виновник номер едно в тази ситуация, то истината е, че съществуват още няколко фактора, които влияят върху вашето трудно ставане сутрин. Добрата новина е, че всеки от тях е преодолим, затова ето как можете да се сбогувате с трудното ранно събуждане:

1. Избягвайте късното ядене.

Правило номер едно е да избягвате късната вечеря. Когато ядете преди лягане, то вие затруднявате вашия метаболизъм, който забавя целия процес на храносмилане. Така вие създавате допълнителна работа за вашето тяло, което е причината, да се чувствате уморени сутринта. Освен това може да имате проблеми със заспиването и кошмари след това.

За да избегнете този дискомфорт, най-доброто решение е да ядете минимум 2 часа преди лягане. Така ще се чувствате по-бодри и отпочинали сутринта.

2. Заменете вечерните тренировки със сутрешни.

Макар че късните тренировки си имат своите почитатели, то това не ги прави препоръчителни. Те черпят от енергията на организма, но едновременно с това активизират енергийните клетки. Това затруднява заспиването и се отразява рано сутрин, когато тялото ви се чувства уморено.

Решението е да замените вечерните упражнения със сутрешни – така ще почувствате заредени и готови за предстоящия ден.

Проблеми със събуждането

3. Не прекалявайте с алкохола.

За да се чувствате свежи и отпочинали сутрин, то със сигурност е добре да ограничите алкохола късно вечер. Прекомерното количество може да ви причини затруднения, както в заспиването, така и в събуждането. Затова е препоръчително да пиете в умерени количества, които да не повлияят на вашия качествен сън.

4. Игнорирайте натрапчивите мисли.

Важно условие за пълноценния сън и лесно ставане сутрин е това, да избягвате всякакви мисли непосредствено преди заспиване. Потиснете тревожността и се абстрахирайте от негативната настройка, защото психологическото състояние влияе върху качеството на вашия сън, както и на състоянието ви сутрин.

Концентрирайте се върху нещо позитивно и заспивайте с усмивка така, че да се събудите със същото оптимистично настроение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest