sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Ритуали за свързване с природата

Ритуали за свързване с природата

свързване с природата
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Природата е най-ценният дар за хората. Затова още от древността се зараждат различни народни ритуали, чрез които племената се свързват с природните дарове и им отдават необходимата почит.

Връзката между природата и човекът представлява изконна сила, неразрушима от времето и пространството. Поради тази причина народите сътворяват ритуали, с които да укрепват тази връзка.

Различните народите създават различни ритуали, с които да осъществяват връзка с природата. Някои използват танци, други музика, трети молитви и така в името на свята цел – почит и признание пред природните блага, които стоят в основата на живота. Ето някои подобни ритуали, за кои има запазени свидетелства и до днес:

Виетнамски ритуал. Този ритуал се заражда още през 16-ти век и носи названието „Дао Мау“. Неговото предназначение е да отдаде почит на Трите божии майки, а именно – водата, земята и небето. Философията на този народен ритуал е, че трите божии майки представляват трите природни стихии, владеещи света.

Според вярванията, ритуалът има за цел да ги почете и да поднесе добро към тях, за да могат и те съответно да бъдат благосклонни и добри с хората. Свързването с природата протича радостно с веселие, танци, песни и носене на традиционни костюми.

Ритуалът цели да насърчи установяването на човешки взаимоотношения, приятелства и любов. Виетнамските народи смятат, че хармонията и сплотяването спомагат за предотвратяването на злините и бедствията.

лазаруването е ритуал за свързване с природата

Българският ритуал Лазаруване. Лазаруването е българската форма на ритуал за свързване с природата. Ритуалът се състои седмица преди празника Великден и се провежда, като млади момичета обикалят домовете на хората, пеейки народни песни.

Същината на тази народна традиция се състои в това, че момичетата се превръщат в жени и узряват с настъпването на пролетта. Те се наричат лазарки, защото заемат името на Лазар, който в древната митология е този, който прави орници и сее шубраците.

Той се смята за човек, който съумява да покори дивата природа и да култивира нейните блага. Затова се смята, че Лазаруването е ритуал за свързване с народните богатства и отдаване на почит към земята и плодородието. Освен това, тази традиция се изпълнява и за здраве, късмет, обич и радост във всеки дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest