Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Значение на името Красимир

Значение на името Красимир

името Красимир

Името Красимир принадлежи на групата на славянските имена, поради това, че е двусъставно и има ясен смисъл, а това са характерните особености на личните имена от славянски произход. Неговото женско съответствие е Красимира.

Краси, Красимир и Красимира трябва да черпят за имен ден на 6 март.

Самото име означава буквално: да краси света. То е пожелателно име, както често се случва с избора на личните имена у българите, за което свидетелства и езиковедът Стефан Илчев, изследвал произхода на личните и фамилни имена у нас.

Етнолозите казват, че името се е появило след Освобождението, вероятно под напора на нуждата много от имената от гръцки произход да бъдат заменени с техни български съответствия. Така гръцкото име Козма в съвсем свободен превод се превръща в Красимир.

Първоизточникът Козма, е име с гръцки корен. Думата космос се превежда като ред, подредба, но и украса и оттам идва асоциативната връзка с пожеланието да краси света.

В християнската традиция има двама известни светци, братята Козма и Дамян, загинали за вярата. Църквата ги почита на 1 юли, но Красимир и Красимира празнуват имен ден на три дати - 6 март, 1 юли и 14 септември. Това са празниците на свети 42-ма мъченици от Амория, свети Врач и Кръстовден.

значение на името Красимир

Носещите името Красимир са хора, пристрастни към това, което обичат. Когато се занимават с него, те забравят всичко друго на света.

Уравновесени са, смели и винаги готови да защитават справедливостта.

Те поемат рискове и винаги защитават приятелите си. Не е безопасно човек да е около тях, но е интересно, защото предвещава промени. Човек с това име има голям потенциал, но често му липсва самодисциплина, за да осъществи.

Името е звучно, лесно за произнасяне и звучи уверено, благодарение на сонорната съгласна, повтаряща се в него. Зад това име обикновено стои стабилен психически и уверен в себе си човек.

Всички, носещи красивото име Красимир, имат силата да красят света и трябва да го помнят. Те се променят през годините и са способни да вървят винаги към по-добро. Представата за тях е като за вълнуващи личности.

Вижте още значение на името Добромир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest