Пирит - свойства и магически сили
Pyrite - Properties and Magical PowersPirit - svojstva i magične moći
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Пирит - свойства и магически сили

Пирит - свойства и магически сили

Пирит - свойства и магически сили
Снимка: stux / pixabay.com

Бляскав и очарователен, камъкът пирит от древни времена вълнува хората, защото силно прилича на злато. Историята му започва отдавна и продължава до днес, носейки много емоции на тези, които се занимават с него - разочарования, екстаз и насмешка заради измамната си външност.

Неговото подробно разглеждане може да даде представа за тези вълнения и причината за тях.

История и произход на пирита

Пиритът дължи името си на древна Гърция. В превод означава огън и е точно намерено, защото описва свойствата му - то има златист, огнен цвят. С негова помощ в стари времена човекът възпламенявал искри, за да запали огън.

Друго твърде колоритно име на пирита е Злато на глупците. Заради външността си той често се бърка със златото. А самото название идва от алчността на испанките конкистадори, отнели скалите с пирит от местните индианци с надеждата за бързо забогатяване. Когато донесли минерала в родината си, те били взети на подбив от опитни златотърсачи, разпознаващи истинския благороден метал.

Други названия, които пиритът е получил през вековете, са Златото на инките, Котешко око, Железен пирит и други.

В древен Египет ползвали минерала като огледало и за декорация. Индусите правели амулети от пирит, защото вярвали, че бижу от камъка на врата пази от крокодили.

Европейците изработвали бижута от него пред Средновековието, дари гривни, часовници и катарами за обувки, но те бързо се окислявали и губели привлекателния си вид.

Интересна история, описваща характерна особеност на пирита, е откриването на тялото на мъртъв миньор в мина в град Фалун в Швеция. Тялото на човека било напълно вкаменено и това станало повод за всякакви истории за зли гномове и тролове. По-късно от открито свойството на пирита да измества напълно органичната материя, като я заменя със себе си. Също толкова важно сведение е, че се добива заедно с други по-ценни от него метали - кобалт, мед, цинк. Той се намира навсякъде, където има пиритова руда.

Днес пиритът е също толкова популярен заради ниската си цена и ярък външен вид. Най-големи негови находища днес са в САЩ, Русия и Швеция. Добиват този камък и в Норвегия, Азербайджан и Испания. Италия обаче дава най-ценните проби, които бижутерите търсят.

Физическа характеристика на пирита

Пирит
Снимка: Brett_Hondow/ pixabay.com

Пиритът представлява железен сулфид. Има го във всички геоложки скали, само в магмата количествата му са малки, но някои седиментни скали може изцяло да са съставени от пирит и силиций.

Пробите най-често са с форма на куб и с огледална повърхност. Всеки куб има 12 лица, като всяка от тези 12 страни и петоъгълник. Недостатък му е, че камъкът веднага се окислява при допир с вода или въздух. Освен това е много крехък и чуплив, не може да се огъва като златото, а обработката му изисква голяма прецизност.

В природата има 2 вида пирит:

- Бравойт с 1/5 състав от никел, с ярък жълт цвят;

- Марказит - има специална структура на кристалната решетка с богат златист оттенък и преливащ в сребърно.

В редки случаи в кристалите има малко чисто злато.

Лечебни свойства на пирита

Лечебните свойства на пирита са открити още от древните лечители. Връзвали камъка за тялото, за да облекчат артритни болки. За да родят по-лесно жените, връзвали камък от пирит за крака им. На бебетата връзвали камък от пирит около врата, за да имат спокоен сън.

Смятали този камък за чудодеен лечител - ползвали го да лекуват проказа, кървене, катаракта, дори за премахване на лунички.

Смята се, че пиритът се бори успешно с депресии и други психологически разстройства. Все пак трябва да се знае, че е противопоказен за хора с висок емоционален праг, защото само при твърде раздразнителни и уязвими хора може да подобри състоянието им.

Съвременните лечители приписват широк спектър от лечебни свойства на пирита.

- Той облекчава нервното напрежение, гони умората и депресията;

- Подобрява качеството на съня, укрепва организма;

- Подпомага дихателната и кръвоносната система;

- Лекува инфекциозни и вирусни заболявания;

- Повишава мускулния тонус;

- Лекува безплодие;

- Може да се справи с хронични заболявания, треска, усложнения от грип;

- Възстановява силата и издръжливостта и затова се препоръчва на хора, упражняващи тежък физически труд.

Магически сили на пирита

Пирит - свойства и магически сили

Още древните гърци приписват на този камък огромна защитна сила, тъй като го считали за камък на Арес - бога на войната. Всеки воин носел такъв камък, за да му даде сила и издръжливост в битките. Освен че ги дарява с решителност и безстрашие, древните войни смятали, че пиритът ги пази от смърт.

В средните векове алхимиците правели експерименти с него. Днес също го ползват за възстановяване на енергийното поле след ритуали, които изсмукват енергия. За тази цел е нужен гладък камък - без пукнатини и драскотини.

Има обаче един интересен момент: пиритът е капризен камък. Той не понася близост от други минерали, като изключим серпентин и хематит.

Само хора със силна воля могат да носят този камък като талисман. Ако не е правилно използван в тандем, само след 3 дни носи сериозни вреди на собственика си, който става нервен и раздразнителен.

Като талисман е добре да го насят хора със силни професии - военни, пожарникари и служители на реда. Камъкът дава увереност, решителност и целеустременост. Той е помощник за пасивните личности и ще ги пази в трудни ситуации, в които те се боят да вземат решение.

Освен че повдига самочувствието, пиритът е чудесен камък за медитация и гадаене заради силните му отразителни качества. Той също така е съчетал силата на земята и огъня, а това е много ярка комбинация, която балансира идеално.

Пирит и зодиакалните знаци

Що се отнася до носенето на пирит от различните зодиакални знаци, естествено при силен камък като този възниква въпрос кои зодиакални знаци могат да го носят и за кои не се препоръчва?

Ракът е зодията, която не бива да носи този камък. Той е негативен и с отрицателна сила за тази зодия. Всички останали зодии също трябва внимателно да ползват пирит и много да внимават с какви други камъни го съчетават.

Все пак качествата на зодия Близнаци биват привлечени от пирита, защото камъкът ще им помогне да бъдат по-фокусирани при техните многобройни интереси.

Този камък се смята основно за мъжки, но и дамите могат да го ползват за бижу, това ще им придаде привлекателност в очите на силния пол.

Грижа за бижутата и талисмани от пирит

Талисманите е нужно да се почистват и презареждат с различна честота, защото действат като гъба и поглъщат всякаква енергия. Нужно е талисманът да се регенерира, като се постави в кварцова среда, за да се презареди. Заради сярата и оловото в него не е добре да се държи продължително на слънце.

Бижутата се пазят като се покрият с вложка с безцветен лак. Колекционерите може да го съхраняват във вакуум.

Значение на пирита

Този прост камък неслучайно е владеел съзнанието на хората от древни времена. Без да съперничи на златото по стойност, пиритът е като негов по-малък брат, който е и надежден покровител за някои групи хора.

Като камък, който може да роди огъня, той има огромно значение в издигането на човека по цивилизационната стълбица, а сега му помага да остане там.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest